Saška Radujkov (PZP): Režim potpuno zanemaruje mlade, samo je članska karta SNS prečica za “uspeh” 1Foto: Pokret za preokret

Režim potpuno zanemaruje mlade, ni formalno obrazovanje ni kompetencije nisu garant napretka, samo je članska karta u Srpskoj naprednoj stranci prečica za “uspeh”, navodi Saška Radujkov, predsednica Omladine Pokreta za preokret povodom najnovijih istraživanja o položaju mladih

Kako se navodi u saopštenju, pre dva dana je Beta objavila rezultate upitnika prema kojem 45 odsto mladih želi da ode iz Srbije pre 30 godine.

„Podaci KOMS-ovog istraživanja nisu optimističniji, 43,6 odsto mladih uopšte nema zaradu, a 43 procenata ih je išlo na neplaćenu praksu. Zato činjenica da ogroman procenat mladih želi da ode iz zemlju, iako je podatak zabrinjavajući nije iznenađujući. Zbog neizvesnosti i ekonomske nesigurnosti, mladi sa roditeljima ostaju da žive i do 30 godine, dok se u zemljama sa visokim životnim standardom osamostaljuju i pre 20 godine“, ističe Radujkov.

Kako dodaje, Pokret za preokret se bori za promene u obrazovanju kojima će se ono učiniti dostupnijim.

„Svesni smo da to mora da prati proaktivna stambena politike u interesu mladih, kako bi im bilo omogućeno da kupe svoj prvi stan. Jasno je da režim potpuno zanemaruje mlade, prilike za posao sa zaradom od koje može pristojno da se živi u su slabe, a po završetku fakulteta se čeka i po dve godine na pronalazak posla. Sigurna država pruža jasnu perspektivu mladima, postoje pravedni kriterijumi za posao i napredak što im omogućava da planiraju svoju budućnost, čime se stiče osećaj sigurnosti. Ostane li članska karta uslov ostaćemo bez mladih ljudi i to hitno mora da se promeni”, zaključila je Radujkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari