Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić saslušan je juče u Prvom osnovnom sudu po privatnoj tužbi za klevetu koju je protiv njega podneo bivši načelnik Uprave za bezbednost VJ penzionisani general Aco Tomić.



On je tužio Vekarića zbog izjava u emisiji „Problem“ na Studiju B, emitovanoj 15. novembra prošle godine. U tužbi se navodi da je Vekarić rekao da je Tomić „iskoristio svoje poznanstvo sa Vojislavom Koštunicom ili ga na neki način ucenio“ da izbegne krivično gonjenje u slučaju skrivanja Ratka Mladića, kao i zbog navodne uloge u ubistvu Zorana Đinđića.


Nakon saslušanja koje je bilo zatvoreno za javnost, Vekarićev advokat Ante Bošković ocenio je da je cilj tužbe da se obustavi postupak koji se protiv Tomića vodi za Mladićevo skrivanje.

– Tužba je sama po sebi veoma apsurdna. Cilj te tužbe nije Bruno Vekarić, nego Tužilaštvo za ratne zločine, jer je poznato da se u Tužilaštvu vodi postupak protiv Ace Tomića osumnjičenog za skrivanje haškog optuženika Ratka Mladića – rekao je Bošković novinarima nakon saslušanja.

Po Boškovićevoj oceni, ne postoji drugi cilj tužbe sem da se utiče na postupak o skrivanju Mladića, pošto je „tužba koncipirana tako da iz nje ne proizlazi nijedan dokaz da je Vekarić učinio bilo kakvo krivično delo“. Vekarićev advokat je naveo da postupak protiv Tomića za skrivanje Mladića potiče iz 2006. kada je prvi put stavljen zahtev za sprovođenje istrage protiv njega, podsećajući da je postupak na „neki način prekinut i ponovo aktuelizovan“.

Bošković je naveo da je tužena strana predložila brojne dokaze na koje bi u nastavku postupka Tomić trebalo da se izjasni i da kao krajnji ishod odbrana očekuje odbacivanje tužbe. Tomić i njegov branilac Goran Petronijević nisu želeli da daju izjave.

Beleška

Prema nezvaničnim saznanjima, među dokumentima koje su dostavljeni sudu nalazi se i zabeleška sa sastanka nosilaca pravosudnih funkcija u vreme vlade Vojislava Koštunice, na kome je predloženo da se protiv Ace Tomića obustavi postupak za skrivanje Ratka Mladića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari