Zbog nasilja i nereda u koje se pretvorio prekjučerašnji pohod nekoliko hiljada ekstremista Varšavom na državni praznik policija je privela 72 izgrednika, a više ljudi je povređeno, među njima i 12 policajaca, saopštila je juče Glavna komanda poljske policije.

Ambasador Poljske u Rusiji pozvan je juče u rusko Ministarstvo inostranih poslova zbog napada na ambasadu Rusije u Varšavi, kada su maskirani ekstremisti pokušavali da preskoče ogradu, bacali u baštu petarde i flaše, potpalili stražarsko mesto ispred ambasade, a na ogradi ostavili transparent „Crvena armija silovatelja“. Vlasti Moskve naredile su još u ponedeljak uveče da se pojača obezbeđenje poljske ambasade u Moskvi iz bojazni da će ruski nacionalisti i ekstremisti pokušati da se svete.

Kršenje Bečke konvencije i napad na ambasadu u Varšavi osudili su premijer Poljske Donald Tusk i šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski. „Takvi napadi na diplomatske misije zaslužuju oštru osudu i nespojivi su sa dostojanstvenim obeležavanjem praznika nezavisnosti 11. novembra“, saopštilo je poljsko Ministarstvo inostranih poslova na svom sajtu.

Bilans višečasovnog divljanja ekstremista i huligana prestoničkih fudbalskih klubova na ulicama Varšave je pored povređenih, među kojima su i novinari i napada na ambasadu Rusije, takođe nekoliko spaljenih automobila i uništena duga od cveća koja na jednom od trgova u centru upozorava na diskriminaciju seksualnih manjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari