– Tužilaštvo za organizovani kriminal je saslušalo podnosioce krivične prijave protiv bivše ministarke pravde Snežane Malović, bivše predsednice Vrhovnog suda Nate Mesarović i ostalih članova prvog sastava Visokog saveta sudstva, kaže za Danas advokat Duško Stojanović, pravni zastupnik podnosilaca tužbe.

On dodaje da nema saznanja da je iko od tuženih saslušan, ali naglašava da je veoma neobično da prvo budu saslušani podnosioci prijave.

Podsetimo, kako je Danas već pisao, krivičnu prijavu protiv članova prvog sastava Visokog saveta sudstva sa grupom kolega je podneo predsednik Vrhovnog kasacionog suda Srbije Dragomir Milojević. Pored njega, tužbu zbog neuspele reforme pravosuđa iz 2009. godine i štete od 1,5 milijardi dinara koju je ona proizvela, potpisali su i Novica Peković, predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu, kao i sudije Vrhovnog kasacionog suda – Janko Lazarević, Zoran Tatalović, Dragan Jocić i Dragiša Đorđević.

Podnosioci krivične prijave su naveli da su „kao službena lica – članovi prvog sastava VSS u postupku izbora sudija iskorišćavanjem svog službenog položaja teže povredili prava 837 sudija“, jer prilikom donošenja odluka o izboru sudija 16. decembra 2009. „nisu odlučivali da li ispunjavaju uslove da budu birani za sudije“, iako su „bili dužni da i na njih primene postupak izbora, već su samo odlukom od 25. decembra 2009. konstatovali da ovim sudijama sa 31. decembrom 2009. prestaje sudijska funkcija“. U prijavi se dodaje da razrešenim sudijama nisu dati pojedinačni razlozi za razrešenje i da je time istovremeno „naneta šteta državi od 1,5 milijardi dinara“.

Nata Mesarović izjavila je za Danas da je niko iz tužilaštva nije kontaktirao, dok od Snežane Malović nismo mogli da dobijemo odgovor.

Osim bivše ministarke Malović i Nate Mesarović, na krivičnoj prijavi kojom se terete za zloupotrebu službenog položaja nalaze se i svi članovi prvog sastava Visokog saveta sudstva – Jelena Borovac, istražni sudija Vučko Mirčić, Biljana Tošković, Nadica Jovanović, Đurđina Bjelobaba, bivši predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Boško Ristić, Dejan Ćirić i Predrag Dimitrijević.



 

 

Procedura

Tužilaštvo za organizovani kriminal najpre je odbacilo krivičnu prijavu, ali je posle žalbe podnosioca Republičko javno tužilaštvo naložilo tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću da nastavi krivično gonjenje bivših članova prvog sastava VSS-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari