Saslušani svedoci tužilaštva 1

Sudsko veće Specijalog suda, pred kojim se sudi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, saopštilo je danas da su tokom postupka saslušani skoro svi svedoci Tužilaštva i najavilo za naredni glavni pretres, zakazan za 5. i 6. jul, saslušanje svedoka odbrane.

Veće, kojim predsedava sudija Snežana Jovanović, odbilo je predlog odbrane da se optuženima, nekadašnjem šefu beogradskog centra Državne bezbednosti(DB) Milanu Radonjiću i nekadašnjem pripadniku te službe Ratku Romiću, omogući odbrana sa slobode.

Sudija Jovanović je rekla da u ovaj fazi postupka nema uslova za to, podsetivši da je pre dva dana takav predlog odbrane odbilo Vanraspravno krivično veće, pa ostaju raniji razlozi za pritvor.

Njihov advokat Zora Dobričanin Nikodinović je, iznoseći predlog, rekla da pritvor traje predugo i van razumnog roka, predlažući eventualno neku drugu meru obezbeđenja da će se okrivljeni pojaviti na suđenju, ukoliko ih sud pusti iz pritvora.

Tokom današnjeg glavnog pretresa, saslušani su svedoci koji su rekli da nemaju nikakva saznanja vezana za ubistvo Ćuruvije, tako da je odbrana protestovala zašto su uopšte pozvani.

Oni su ispitivani o nabavljanju kartica za mobilne telefone za svoje poznanike, čija se imena ne pominju u optužnici, ali, tvrde advokati, ni ti brojevi telefona.

Ostaje nejasno na koje okolnosti su ovi svedoci pozvani da svedoče, Tužilaštvo se ovako nekoliko godina šali sa nama i sudom, rekao je advokat Stojan Protić, branilac Kuraka, kojem se sudi u odsustvu, dodajući da se ovako samo gubi na vremenu.

Ovo je omalovažavanje suda, ako odbrana ne zna činjenice iz predmeta to je njihov problem, izjavio je zamenik tužioca Milenko Mandić, reagujući na reči Protića.

Sudija Jovanović je podsetila da odbrana primedbe kakve je iznela može da navede u završnoj reči i pozvala je da sudu što pre dostavi adrese svedoka koje je predložila.

Tužilaštvo tereti nekadašnje pripadnike DB Romića i Kuraka kao neposredne izvršioce i tvrdi da su pomoću bazne stanice mobilne telefonije registrovani u području gde je ubijen vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i Evropljanin na dan kada se to desilo.

U optužnici se navodi da je Ćuruvija ubijen po nalogu n.n. lica, 11. aprila 1999. godine, iz najviših struktura vlasti zbog kritika iznetih u javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari