Saslušanje bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija, u istražnom postupku koji se protiv njega vodi zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i sa saradnicima proneverio oko 1,5 miliona dinara, odloženo je juče u Višem sudu u Beogradu za 15. septembar.


Artemije se nije izjašnjavao o krivici, tražeći da ga brani njegov advokat Branislav Tapušković, koji je trenutno odsutan. U kratkoj izjavi za Danas, Artemije je rekao da ne želi unapred da govori.

– Prvo ću dati izjavu pred sudom, a potom ću se obratiti medijima – istakao je Artemije za naš list.

Branislav Tapušković, advokat raščinjenog vladike, kaže da se trenutno nalazi na odmoru sa unucima i da nije stigao na saslušanje, jer je poziv Artemiju uručen prekjuče, u dva sata po podne.

– To je nečuveno. U ovakvim slučajevima poziv se uručuje sedam ili osam dana pre saslušanja, a ne dan pre. Nisam mogao da stignem na proces, niti da se pripremim i zato je odložen. Postupak protiv Artemija je objedinjen i odnosi se na navodnu proneveru novca u vezi sa obnovom manastira i crkava na Kosovu i Metohiji, a pritom niko nije otišao na KiM da utvrdi da li su ti manastiri obnovljeni ili je novac, kako tvrde, proneveren – kaže Tapušković za Danas. On navodi da je sud još novembra prošle godine naložio Zavodu za veštačenje da pošalje veštake na Kosovo, ali da to do sada nije učinjeno.

– Zavod za veštačenje je za taj posao tražio 12.000 evra, ali sud nije želeo ili uspeo da sakupi taj novac. Možda nisu uspeli da pronađu ljude koji bi u ovoj situaciji bili spremni da odu na Kosovo i procenjuju utrošak novca za obnovu manastira. I bez veštačenja, optužnica je napisana i postupak je pokrenut, što je van svake sudske prakse – tvrdi Tapušković. On dodaje da ne zna za koliku se tačnu sumu tereti Artemije, kao i da se spominju evri, dolari i dinari.

Na osnovu odluke Sinoda Srpske pravoslavne crkve, Eparhija raško-prizrenska je 15. aprila podnela krivične prijave protiv Artemija i njegovih saradnika – raščinjenog arhimandrita Simeona (Vilovskog), vlasnika građevinskog preduzeća „Rade Neimar“ Predraga Subotičkog i Jelene Šubarović. U saopštenju koje se nalazi na sajtu SPC-a navodi se da je Više tužilaštvo u Beogradu protiv njih zatražilo sprovođenje istrage zbog sumnje da su izvršili „više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja“, a Artemije, Vilovski, Subotički i Šubarevićeva sumnjiče se da su „pričinili materijalnu štetu od više miliona evra zbog naplaćenih, a neizvedenih ili delimično izvedenih radova na crkvama i manastirima, kao i zbog uvećanih faktura u odnosu na stvarnu vrednost izvedenih radova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari