U Pančevu je juče održan jednočasovni protest građana zbog najnovijeg talasa aerozagađenja u prethodnih nedelju dana. Protest pod nazivom „Sat vremena za život“ koji su inicirali novinari nedeljnika Pančevac, a podržali odbornici Skupštine Opštine Pančevo, trajao je od 12.05 do 13 časova, tako što su građani prekinuli svoje poslove i u znak građanske neposlušnosti napustili svoja radna mesta.

U Pančevu je juče održan jednočasovni protest građana zbog najnovijeg talasa aerozagađenja u prethodnih nedelju dana. Protest pod nazivom „Sat vremena za život“ koji su inicirali novinari nedeljnika Pančevac, a podržali odbornici Skupštine Opštine Pančevo, trajao je od 12.05 do 13 časova, tako što su građani prekinuli svoje poslove i u znak građanske neposlušnosti napustili svoja radna mesta. Najviše građana okupilo se ispred zgrade Opštine, ispred koje su se nalazili službenici ove institucije, zatim Suda i drugih javnih preduzeća u gradu.
Predsednik Opštine Pančevo Srđan Miković rekao je da je protest simbolično zakazan za pet minuta posle 12 časova, asocirajući na to da je u ovom gradu odavno trebalo nešto uraditi po pitanju zagađenja, jer kako je rekao, „u Pančevu je odavno ugroženo zdravlje građana, radnika fabrika industrijske zone“. Miković se nada da će ovi protesti privući pažnju „šire srpske javnosti i onih koji odlučuju o investicijama u Rafineriji i Petrohemiji“. On veruje da je perspektiva Pančeva u zajedničkom delovanju građana, lokalne samouprave, kompanijskog menadžmenta NIS, Rafinerije nafte Pančevo i Petrohemije, kao i države.
– Ovo je apel građana Pančeva da je ovde postalo neizdrživo i da je osim rekonstrukcije rezervoara i punilišta, potrebno ući i u temeljnu rekonstrukciju svih postrojenja. Kad se bude proizvodio kvalitetan benzin, manje će biti zagađenja i u Pančevu, Beogradu, Novom Sadu i u svim drugim mestima, a smanjiće se i posledice po zdravlje ljudi u Beogradu, jer nikad granica Opštine nemože da zaustavi vetar koji raznosi zagađujuće materije i van područja opštine Pančevo – rekao je za Danas Srđan Miković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari