Izložbom umjetničkih radova prijavljenih na konkurs za idejno rješenje spomenika žrtvama otmice iz voza u stanici Štrpci, koja je simbolično otvorena u 15,54 časova, u Bijelom Polju je obilježena godišnjica ovog gnusnog zločina. Opština Bijelo Polje je raspisala konkurs za idejno rješenje spomenika žrtvama otmice iz voza u stanici Štrpci, koji će biti postavljen u užem dijelu Bijelog Polja, sa porukom „Pamtite da se ne ponovi!“.


Od pet kandidovanih umjetničkih rješenja, stručna komisija je jednoglasno izabrala rad akademskog vajara Zlatka Glamočaka pod nazivom „Sat života“.

– Glamočakov rad „Sat života“ najkompletnije je rješenje od pet prijavljenih radova na opštinski konkurs. Nakon detaljnih razmatranja, članovi komisije su se saglasili da se o rangiranju rješenja izjasne po sistemu bodovanja, kao principijelnom načinu za transparentno odlučivanje. Odluka je donesena nakon što je svaki član komisije izložio svoje viđenje i elaboraciju o svakom pristiglom radu. Saglasili smo se da rješenje Zlatka Glamočaka sadrži najkonkretniji odgovor na događaj. Izdvojilo se višeslojnošću istorijske, filozofske i likovne utemeljenosti. U njegovom radu evidentan je kompleksan analitičko-istraživački pristup u definiciji i prikazu događaja u Štrpcima, kazao je predsjednik komisije Abaz Dizdarević. Komisija je zaključila da će odabrano rješenje stajati kao snažan svjedok dramatičnog događaja u Štrpcima i da će vizuelnim porukama opominjati i odašiljati poruku generacijama, u smislu slogana porodica žrtava: „Pamtite da se ne ponovi!“.

– U opisu autora je zapisano da zavisno od prostornih uslova, odnosno pozicije na koju će spomenik biti postavljen može biti visine 270 cm ili viši. Spomen obilježje nazvano „Sat života“, izvedeno je u vertikali a njegova sjenka može postati osnova za sunčani sat. Komisija je podržala predlog rodbine otetih putnika da se organizuje izložba svih radova, prijavljenih na konkurs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari