U Rudniku mrkog uglja „Rembas“ iz Resavice, juče je, povodom Dana rudara 6. avgusta, upriličen ispraćaj za 96 rudara i drugih radnika Javnog preduzeća podzemne eksploatacije uglja, koja u svom sastavu ima devet rudnika.
Njima su, na zajedničkom svečanom ručku u hotelu „Đula“ u Resavici, uručeni ručni satovi sa posvetom, a reč je o rudarima i radnicima koji su stekli uslove za odlazak u penziju između dva Dana rudara, izjavio je predsednik Sindikata „Rembasa“ Zvonimir Žnider.

U Rudniku mrkog uglja „Rembas“ iz Resavice, juče je, povodom Dana rudara 6. avgusta, upriličen ispraćaj za 96 rudara i drugih radnika Javnog preduzeća podzemne eksploatacije uglja, koja u svom sastavu ima devet rudnika.
Njima su, na zajedničkom svečanom ručku u hotelu „Đula“ u Resavici, uručeni ručni satovi sa posvetom, a reč je o rudarima i radnicima koji su stekli uslove za odlazak u penziju između dva Dana rudara, izjavio je predsednik Sindikata „Rembasa“ Zvonimir Žnider. Obeležavanje Dana rudara u Resavici počelo je turnirom u streljaštvu, sinoć je održano takmičenje rudara u rukometu i košarci. U parku rudnika Ravna reka, danas će biti održano takmičenje rudara u rudarskim disciplinama i susret Ravnorečana, a u Senjskom rudniku, najstarijoj podzemnoj eksploataciji uglja u Srbiji – susret rudničana.

Svečano i u Majdanpeku

Majdanpek – Dan rudara, 6. avgust, praznik je koji se u skladu s prilikama, na primeren način obeležava u Majdanpeku, gradu koji uz Bor u Srbiji slovi kao grad rudara. Obeležavanje ovogodišnjeg rudarskog praznika povereno je Centru za kulturu Majdanpek. Sinoćnjim otvaranjem izložbe pod nazivom „Rudarenje – Majdanpek“, u Galeriji Centra za kulturu, počeo je program povodom Dana rudara, da bi se večeras nastavio predstavom za decu „Ikarov let“. Sutrašnje veče rezervisano je, prema programu, za „Druženje uz perkusije, pesmu i gitaru“, da bi na sam dan rudarskog praznika, dakle u ponedeljak, vatrogasni orkestar odsvirao rudarsku budilicu. Potom sledi program za penzionere koji bi posle obilaska izložbe trebalo da posete Rajkovu pećinu, dok su večernji sati vreme za nastup KUD „Rusaljke“ iz Duboke i knjaževački orkestar „Zlatne trube“.

Nedelja će biti u znaku folklora, a za ponedeljak, na Dan rudara Srbije, zakazan je, za 12 sati, prijem za poslovne partnere, uveče je na platou ispred hotela „Đula“ u Resavici koncert Nemanje Nikolića i Maje Marijane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari