Švedska je poništila desetogodišnji sporazum o naoružanju sa Saudijskom Arabijom, pošto su Saudijci sprečili švedsku ministarku spoljnih poslova Margot Valstrom da na samitu arapskih lidera govori o ljudskim pravima. Peter Hultkvist, švedski ministar odbrane, potvrdio je u utorak raskid sporazuma, čime je uklonio razlog za razdor u levičarskoj koaliciji, dok je s druge strane produbio nesuglasice s poslovnim liderima, koji su preklinjali vlasti u Stokholmu da produže sporazum.

Valstromova se u ponedeljak žalila na sastanku Arapske lige u Kairu da se Saudijska Arabija protivila da ona održi govor o demokratiji i ljudskim pravima, kako je planirala. Ona je takođe osudila nadležne što su saudijskom blogeru Raifu Badaviju dodelili „srednjovekovnu“ kaznu od hiljadu udaraca bičem.

Međutim, arapski šefovi diplomatija su u utorak rekli da su šokirani izjavama Valstromove, koje se „ne podudaraju s činjenicom da je Ustav Kraljevine Saudijske Arabije zasnovan na šerijatskom zakonu“, navodi se u saopštenju koje su izdali na kraju sastanka Arapske lige, prenele su agencije.

„Šerijatskim zakonom se garantuju ljudska prava i očuvanje ljudskih života, imovine, časti i dostojanstva. Ministri komentare smatraju neodgovornim i neprihvatljivim“, navodi se u saopštenju. Švedska je prvo potpisala „memorandum o razumevanju“ sa Saudijskom Arabijom 2005, čime je odredila detalje saradnje o sakupljanju obaveštajnih podataka, nadzoru i proizvodnji oružja i prokrčila put za prodaju radarskog sistema Erije kompanije Saab Saudijcima 2010. Sporazum se produžavao na svakih pet godina, a ovog puta je trebalo da bude obnovljen u maju.

U Švedskoj je došlo do žive debate, pošto su tri poslanika iz redova socijaldemokrata apelovala na švedskog premijera Stefana Lofvena da ne obnovi memorandum, nakon čega je deo poslovnih lidera upozorio da je reputacija Švedske kao trgovinskog partnera ugrožena. Džejkob Volenberg, jedan od najmlađih članova porodice koja je vlasnik kompanija koje čine 40 odsto švedske berze, rekao je da je „kredibilitet od suštinskog značaja“ kada švedske kompanije posluju u inostranstvu.

Evropska unija je izrazila žaljenje što je švedska ministarka ućutkana zbog njenog stava prema ljudskim pravima. „Ovo je pobeda za jasnu spoljnu politiku koja je zasnovana na poštovanju ljudskih prava i moralnog kompasa, gde se ova vrsta dalekosežnog sporazuma o vojnoj saradnji jednostavno ne uklapa“, rekao je vicepremijer Asa Romson.

Iako su političari levičarske orijentacije pozdravili okončanje sporazuma o naoružanju, konzervativni političari su optužili švedsku vladajuću koaliciju da su odgovorni za treću spoljnopolitičku katastrofu, nakon što se Izrael distancirao od zemlje koja je priznala Palestinu i pošto je Rusija proglasila Švedsku jednim od arhitekata ukrajinske krize.

Saab nastavlja posao

Portparol Saaba je rekao da će kompanija nastaviti da izvozi opremu za radarski sistem i senzore u Saudijsku Arabiju, što „nam je po zakonu dozvoljeno“ bez obzira na sporazum. „Saudijska Arabija je naš važan klijent i tržište“, rekao je Volenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari