Preduzeće za proizvodnju oružja BAE tajno je isplatilo princu Bandaru od Saudijske Arabije više od milijardu funti u okviru do sada najvećeg ugovora o prodaji oružja, otkrila je juče britanska TV mreža BBC. Serije isplata britanske firme navodno su prebačene preko američke banke u Vašingtonu na račun koji je kontrolisao jedan od najmoćnijih članova vladajućeg saudijskog klana koji je proveo deset godina na mestu ambasadora u SAD.

Preduzeće za proizvodnju oružja BAE tajno je isplatilo princu Bandaru od Saudijske Arabije više od milijardu funti u okviru do sada najvećeg ugovora o prodaji oružja, otkrila je juče britanska TV mreža BBC. Serije isplata britanske firme navodno su prebačene preko američke banke u Vašingtonu na račun koji je kontrolisao jedan od najmoćnijih članova vladajućeg saudijskog klana koji je proveo deset godina na mestu ambasadora u SAD. Potvrđeno je da je iznos, u vrednosti od 30 miliona funti, isplaćivan princu Bandaru svaka tri meseca tokom proteklih deset godina.
Program Panorama TV BBC utvrdio je da su isplate išle princu Bandaru za njegovu ulogu u poslu prodaje više od 100 britanskih ratnih aviona Saudijskoj Arabiji, zaključenom 1985. Prema nalazima Panorame isplate su unete u sporazum o prodaji oružja u tajnom aneksu i opisane su kao „pomoćne usluge“.
Dobro upućeni izvori naveli su da je saudijskom princu novac isplaćivan uz obaveštenost i odobrenje zvaničnika iz Ministarstva za odbranu u vladi britanskog premijera Tonija Blera i njegovih prethodnika. Duže od 20 godina ministri su tvrdili da ne znaju ništa o tajnim komisijama koje su 2002. stavljene van zakona u Velikoj Britaniji.
Istraga Odeljenja za ozbiljne prekršaje (SFO) povodom transakcija vrednih 43 milijarde funti u okviru Al-Jamamah pogodbe o prodaji oružja, koja je potpisana 1985, podrazumeva neotkrivene detalje isplata princu Bandaru. Ali, SFO je obustavio istragu prošlog decembra, posle objavljivanja izveštaja generalnog tužioca Lorda Goldsmita. On je objasnio da je od nacionalnog interesa za Britaniju da obustavi istragu, kao i da postoje mali izgledi za izricanje presuda.
Britanski premijer Toni Bler izjavio je da „preuzima punu odgovornost“ za tu odluku. Prekid istrage izazvao je negodovanje grupa za borbu protiv korupcije i doveo do toga da je zvanični svetski nadzorni odbor za mito (OECD) pokrenuo sopstvenu istragu. Najnovije tvrdnje mogle bi izazvati probleme za kompaniju BAE u SAD, gde su korumpirane isplate stranim političarima van zakona od 1977.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari