Savet bira Filipovića 4. decembra 1Foto: Wikipedia/ Dushan wideway

Senat Univerziteta u Kragujevcu verifikovao je, na jučerašnjoj sednici tog univerzitetskog organa, kandidaturu Nenada Filipovića, profesora na kragujevačkom Fakultetu inženjerskih nauka, za novog rektora te visokoškolske ustanove.

Za Filipovića, čiju je kandidaturu podržalo jedanaest od ukupno dvanaest fakulteta Univerziteta u Kragujevcu (nije ga podržao jedino Fakultet medicinskih nauka, na kojem radi bivši rektor Nebojša Arsenijević), danas je glasalo 25 od prisutnog broja „senatora“, dok je njih tri bilo protiv. Sednica saveta Univerziteta u Kragujevcu, na kojoj će, bez ikakve dileme, Filipović, koji je bio i jedini kandidat, zvanično da bude izabran za novog rektora kragujevačkog Univerziteta, sa mandatom od tri godine, zakazana je za 4. decembar.

U delu akademske zajednice ovim povodom tvrde da je procedura za izbor novog rektora bila organizovana tako da ništa nije bilo prepušteno slučaju, te da izbor Nenada Filipovića na vodeću funkciju kragujevačkog Univerziteta ni na koji način nije smeo da bude doveden u pitanje. Otuda je konkurs za izbor novog rektora trajao „svih“ devet dana, od 6. do 15. novembra, od čega su tri (dana), zbog vikenda I državnog praznika bila neradna. Zaposleni u stručnim rektorata bili su, a i sada su, pod posebnim disciplinskim režimom, o čemu su nedavnim otvorenim pismom, naslovljenim „Zatvoreni smo kao u kazamatu“, obavestili ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji nije reagovao, kao i sindikate prosvetnih radnika i javnost.

Skorašnjem izboru novog rektora Univerziteta u Kragujevcu, krajem prošle i u prvoj polovini ove godine, prethodila je medijsko-policijska akcija rušenja prethodnog rektora te visokoškolske ustanove – Nebojše Arsenijevića koji je, tokom te kampanje, optuživan za nepotizam i malverzacije, te za bahato i nepristojno ponašanje. Uprkos tim optužbama, Arsenijević je, početkom marta, odlukom članova starog saziva Saveta Univerziteta u Kragujevcu, reizabran na rektorsku funkciju. Tri meseca docnije, preciznije 4. juna, međutim, ministar prosvete Mladen Šarčević doneo je rešenje o razrešenju Arsenijevića, 20-ak dana potom raspustio je dotadašnji Savet Univerziteta. Arsenijević je navodio da su odluke o njegovom i razrešenju Saveta „apsolutno nezakonite“, ali ga niko više nije slušao. Oni koji su ga (s)rušili, a čije su kolovođe, prema njegovim rečima, ministarka Slavica Đukić – Dejanović i univerzitetski profesori Branislav Jeremić i Aleksandar Janković, bili su politički moćniji.

Krajem juna, održana je sednica novog saziva Saveta Univerziteta u Kragujevcu, na kojoj je, pod kontrolom policije, za v. d. rektora izabran Nenad Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari