Rad Nacionalnog prosvetnog saveta blokiran je već šest meseci, jer je polovini članova tog tela mandat istekao još 18. marta.

– Predsednica Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije Aleksandra Jerkov kaže za Danas da je više desetina puta pitala predsednicu parlamenta Maju Gojković kada će na dnevni red doći izbor članova NPS, ali da odgovor nije dobila.

 

– I pored svih kašnjenja, jer se u međuvremenu čekalo autentično tumačenje člana Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji se tiče izbora članova NPS, kompletan materijal je bio spreman u maju. Autentično tumačenje je dva meseca bilo u vladi, koja apsolutno za to nije nadležna – kaže Jerkov.
Odbor za obrazovanje uputio je 8. juna predsednici Skupštine Srbije zbirnu listu kandidata za nove članove NPS, uz predlog da je poslanici razmatraju po hitnom postupku, s obzirom da je polovini članova mandat istekao sredinom marta.

– Ako vladajućoj većini to nije bitno, ja ne znam šta više da uradim – ističe Jerkov.
Juče smo pokušali da saznamo koji poslovi očekuju novi saziv NPS-a, ali nam je u Palati Srbija rečeno da je sekretar tog tela prebačen na novo radno mesto, a Savet „preseljen“ na drugi sprat. Uputili su nas na Ministarstvo prosvete, u kome tvrde da višemesečna blokada rada najvišeg stručnog tela zaduženog za douniverzitetsko obrazovanje – ne predstavlja problem.

– Imenovanje članova NPS je isključivo u nadležnosti Narodne skupštine. Što se tiče predmeta koji su, eventualno, zakočeni u NPS, Ministarstvo za sada nije imalo problem. Naime, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja omogućuje da ministar donese akt ukoliko nakon 90 dana NPS ne donese odluke ili ne da mišljenje – izjavila je za Danas Zorana Lužanin, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete i nauke.
U planu rada za 2015, koji je razmatran na poslednjoj sednici prethodnog saziva, naveden je čitav niz tema kojim Savet namerava da se bavi, uz opasku da „NPS nije u mogućnosti da vremenski planira aktivnosti niti da garantuje njihovu realizaciju“ jer to u najvećoj meri zavisi od poteza Ministarstva prosvete, koji Savetu treba da upute zahtev za razmatranje određenih dokumenata. A među temama su standardi kompetencija vaspitača i stručnih saradnika, revizija standarda obrazovnih postignuća za kraj obaveznog obrazovanja, završni ispiti na kraju srednjeg obrazovanja, nacionalni izveštaj o poslednjem završnom ispitu… Na spisku je i donošenje planova i programa za pojedine obrazovne profile, revizija standarda kvaliteta udžbenika, mere za sprečavanje osipanja i ranog napuštanja školovanja, praćenje realizacije Strategije razvoja obrazovanja…

Sutra odluka o štrajku?

Da li će biti novog štrajka u prosveti znaće se posle sutrašnjeg sastanka predstavnika sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja. Kako saznajemo, sindikati će ponovo zatražiti da ih primi premijer Aleksandar Vučić, od koga očekuju odgovor kada će biti ispunjeno ono što je precizirano u sporazumu, potpisanom posle petomesečnog štrajka prosvetara. Komentarišući najavu novog protesta, ministar prosvete Srđan Verbić kaže za Danas ne želi da prejudicira odluku sindikata. – Ja sindikate u ovoj teškoj situaciji vidim kao partnere. Ne mislim da treba da pričamo o tome da li će biti štrajka ili neće već šta od aktuelnih problema možemo zajedno da rešimo – navodi Verbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari