Savet Evrope: Podrška državnim organima Srbije u borbi protiv korupcije 1Foto FoNet/EU/Vesna Lalić

Borba protiv pranja novca, korupcije i organizovanog kriminala i dalje su važni prioriteti za Srbiju, s obzirom na negativan uticaj koji imaju na vladavinu prava i ekonomski razvoj zemlje, glavna je poruka danas završene konferencije „Sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji“ i pokretanja nove faze podrške Saveta Evrope Srbiji.

Savet Evrope (SE), kako je saopšteno, ostaje posvećen pružanju podrške državnim organima u Srbiji na putu ka doslednom i održivom jačanju glavnih mehanizama za sprečavanje i borbu protiv pranja novca i korupcije

Zamenica šefa Misije SE u Beogradu Nadia Ćuk potvrdila je posvećenost te organizacije da nastavi da pruža pomoć vlastima Srbije u procesu pripreme za šesti krug evaluacije Manivola (Moneyval) i u ispunjavanju preporuka koje je GRECO dao u njihovom petom krugu evaluacije Srbije.

U periodu od četiri godine, prva faza projekta doprinela je izradi i usvajanju niza strateških dokumenata u ovoj oblasti, analizi i unapređenju postojećeg zakonskog okvira, jačanju kapaciteta pravosuđa i organa za sprovođenje zakona za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i za otkrivanje, procesuiranje i suđenje u slučajevima pranja novca i finansiranja terorizma, istakala je Nadia Ćuk.

Za Švedsku je projekat „Sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji“ jedna od vodećih inicijativa u oblasti vladavine prava, rekla je Ana-Šarlot Malm, šefica Odeljenja za razvojnu saradnju u ambasadi Švedske, zemlje koja je finansirala projekat u Srbiji.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović istakao je da je od decembra 2023. godine sistem je zvanično usklađen sa svih 40 FATF preporuka, po čemu se Srbija svrstava u mali broj zemalja kojima je to pošlo za rukom.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović je naveo da je SE oduvek bio pouzdan partner koji nam pruža ne samo resurse, već i dragoceno znanje, iskustvo i ekspertizu.

Agencija za sprečavanje korupcije je posvećena borbi protiv korupcije i ekonomskog kriminala i spremni smo na tesnu saradnju sa Savetom Evrope, kako bismo zajedničkim snagama ostvarili ciljeve tekućeg projekta, rekao je Damnjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari