Savet Evrope: Zatvorski kapaciteti u Srbiji su adekvatni 1Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Srbija se već treću godinu zaredom nalazi u grupi zemalja sa adekvatnim kapacitetima za smeštaj osuđenih i pritvorenih osoba, saopštila je danas Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, pozivajući se na poslednji izveštaj Saveta Evrope (SE).

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević istakao je da ta institucija „kontinuirano sprovodi aktivnosti propisane Strategijom razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija za period 2022-2027. godine u cilju poboljšanja materijalnih uslova u zatvorima“.

On je naveo da se od 2012. godine započelo sa obimnom rekonstrukcijom postojećih i izgradnjom većeg broja objekata kako bi se rešio problem adekvatnog smeštaja, pogotovo u onim zavodima gde i sada postoji neujednačena opterećenost.

Carević je ukazao da pitanje adekvatnog smeštaja u zatvorima opterećuje mnogo bogatije države od Srbije i da po izveštaju SE za 2022. veću naseljenost u zatvorima imaju Francuska, Belgija, Italija, Mađarska, Rumunija i Grčka.

Srbija je jedna od retkih zemalja koja je odmah na početku pandemije korona virusa osuđena i pritvorena lica stavila na listu prioritenih grupa za vakcinaciju i omogućila im je da koriste Skajp i Vajber za komunikaciju sa članovima svojih porodica, podsetio je Carević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari