Ko su članovi Saveta Fakulteta političkih nauka koji su odlučivali o Orloviću i otkud među njima Maja Gojković? 1Foto: (1) Screenshot Facebook/Fakultet političkih nauka - Univerzitet u Beogradu; (2) Ivan Dinić/Nova S

Ishod izbora novog dekana Fakulteta političkih nauka (FPN) i dalje nije zvanično saopšten, a glasanje u kome je jedini kandidat, profesor Slaviša Orlović, navodno dobio potrebnu većinu, osporava i deo članova Saveta FPN, ali i aktuelni dekan Dragan Simić.

Upravo je Simić juče saopštio da Orlović na glasanju nije prošao jer mu 13 glasova članova Saveta nije obezbedilo pobedu.

Naime, da bi bio izabran za dekana kandidat mora da dobije podršku većine ukupnog broja članova Saveta, predviđa Statut FPN-a.

U ovom slučaju to je 14 glasova, budući da Savet broji ukupno 27 članova.

Pre sednice ostavku na funkciju predsednika Saveta Fakulteta podneo je Dušan Vučićević, a juče i njegova zamenica Jelena Lončar, kao i Ivana Radić Milosavljević, Đorđe Pavićević i Filip Ejdus. Ubrzo je stigla vest da je isto učinio i Marko Veković.

Nezvanično se pominje da je tokom trajanja sednice, zbog pogrešnog tumačenja Statuta, ostavke usmeno podnelo još nekoliko profesora, koji su kao i svi prethodno nabrojani, članovi koje je imenovalo Nastavno-naučno veće FPN-a.

Šta se tačno dešavalo tokom same sednice zvaničnog objašnjenja nema.

Pobedu Slaviše Orlovića je proglasio član Saveta Uroš Šuvaković koji je kao najstariji vodio jučerašnju sednicu, pošto su i predsednik i njegova zamenica podneli ostavke. Da li je na to imao pravo za sada je pod znakom pitanja.

Prema nezvaničnim informacijama, navodna pobeda Slaviše Orlovića izdejstvovana je tako što je od ukupnog broja članova Saveta oduzeto pet koji su zvanično podneli ostavke i tako se došlo do broja 22, pa je 13 glasova „za“ Orlovića preraslo u većinu.

Neki od članova Saveta u ostavci koji nisu prisustvovali sednici su rekli da je glasanju pristupilo 16 članova i da su tri listića bila nevažeća.

Naši izvori demantovali su informacije da je Orlović prošao u ponovljenom glasanju, jer, kako kažu, nije ga bilo, već je upravo gore pomenuta matematika iznedrila navodnog novog dekana, a kreativno tumačenje Statuta pripisano je Maji Gojković, doskorašnjoj ministarki kulture, a sada predsednici Pokrajinske vlade.

Kakve veze Maja Gojković ima sa Fakultetom političkih nauka, otkud Uroš Šuvaković na FPN-u i zašto su članovi Saveta podnosili ostvake umesto da su glasali protiv izbora Orlovića, neka su od pitanja koje građani postavljaju na društvenim mrežama.

Savet, koji je organ upravljanja po Statutu FPN broji ukupno 27 članova.

Od tog broja 15 je predstavnika Fakulteta i to: 13 koje bira Nastavno-naučno veće i dva predstavnika koje bira stručna služba Fakulteta.

U Savetu sedi i četiri predstavnika Studentskog parlamenta FPN, kao i osam predstavnika osnivača, koje imenuje Vlada Srbije.

Na sajtu FPN-a nalazi se spisak članova Saveta koji nije ažuriran, tako da su, recimo, promenjeni neki od predstavnika studenata.

Jedan od članova tog tela nam je potvrdio da su članovi iz reda NN veća bili Dušan Vučićević, Jelena Lončar, Marko Veković, Marko Dašić, Filip Ejdus, Milan Krstić, Kristina Milić, Đorđe Pavićević, Danijela Pavlović, Agatina Petrović, Ivana Radić Milosavljević, Goran Tepšić i Marko Tmušić

Predstavnici koje biraju zaposleni u Stručnoj službi FPN-a su Kristina Šmidling i Danijela Milić.

Kada je reč o članovima koje je imenovala Vlada Srbije, oni su, kako je Danas pisao, postavljeni u oktobru prošle godine.

Na tom spisku koji je objavljen u Službenom glasniku su Ljubiša Ristić, Miroslav Perišić, Maja Gojković, Jadranka Joksimović, Vladimir Džamić, Uroš Šuvaković, Jovan Bazić i Vojin Đurđević.

Prema našim nezvaničnim saznanjima Jadranka Joksimović, bivša ministarka za evropske integracije, nije prisustvovala jučerašnoj sednici, a kako je glasanje za dekana tajno, ne zna se ko je tih 13 koji su podržali Orlovića.

U svakom slučaju, i Statut i Poslovnik o radu Saveta FPN jasno propisuju da se odluke donose većinom glasova ukupnog broja članova, što bi trebalo da bude ključni argument u obaranju sporne odluke o izglasavanju Slaviše Orlovića za dekana.

Mogu li se članovi koju su podneli ostavke tek tako otpisati ili se moraju izabrati novi pre nego što se glasa za dekana, reći će pravnici.

Do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da dobijemo odgovor iz Odbora za statutarna pitanja Univerziteta u Beogradu.

Zanimljivo je da je i profesor Miloš Bešić, jedan od kandidata za budućeg prodekana u timu Slaviše Orlovića, rekao da je u jučerašnjem postupku izbora dekana Savet prekršio Statut Fakulteta, pa je i sam odustao od mesta u budućoj upravi FPN-a.

Glasanju na Savetu, podsetimo, prethodio je protest studenata, koji se protive da Orlović bude na čelu FPN-a jer ga je više studentkinja optužilo za seksualno uznemiravanje.

&nbsp

;

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari