Pravni fakultet u Kragujevcu ponovo je u žiži interesovanja ovdašnje univerzitetske javnosti. Ovoga puta, srećom po taj fakultet, ali i Kragujevački univerzitet, ne zbog nove afere, već zato što je dekan te visokoškolske ustanove prof. dr Dušica Palačković nedavno podnela ostavku.

Pravni fakultet u Kragujevcu ponovo je u žiži interesovanja ovdašnje univerzitetske javnosti. Ovoga puta, srećom po taj fakultet, ali i Kragujevački univerzitet, ne zbog nove afere, već zato što je dekan te visokoškolske ustanove prof. dr Dušica Palačković nedavno podnela ostavku. Pretpostavlja se da je taj potez povukla zbog činjenice da je probleme, kojih na tom fakultetu i dalje ima, najčešće morala da rešava bez očekivane podrške rukovodstva Univerziteta u Kragujevcu i države, odnosno Ministarstva prosvete.

Iz pritvora ponovo na fakultet

Situacija na Pravnom fakultetu minulih meseci i nedelja donekle je otežana i puštanjem iz pritvora svih uhapšenih rukovodilaca i profesora te ustanove, od kojih se većina vratila na fakultet i bavi se naučno-istraživačkim radom. Umesto pohapšenih profesora, Pravni fakultet je trebalo da primi nove nastavnike. Konkurs za prijem novih profesora raspisan je proletos, ali konkursna procedura nije okončana. Nastavni proces na Pravnom fakultetu i dalje se organizuje uz pomoć privremeno angažovanih profesora iz drugih univerzitetskih centara.

Ostavkom dr Palačković na mesto dekana sredinom minule sedmice bavilo se Naučno-nastavno veće Pravnog fakulteta, koje, kako saznajemo, nije zauzelo nikakav zvaničan stav. Konačnu odluku o ostavci dr Palačković doneće Savet Pravnog fakulteta, koji bi trebalo da održi sednicu sredinom narednog meseca.
– Savet fakulteta sigurno neće prihvatiti ostavku profesorke Palačković. Ne smemo to da dozvolimo, pošto bi ostavka dekana predstavljala novi udar na fakultet, gotovo ravan onom iz februara prošle godine, kad je izbila afera „indeks“. Očekujemo da će problem uskoro da bude prevaziđen i da će ona i ubuduće biti dekan našeg fakulteta – kažu za Danas na kragujevačkom Pravnom fakultetu.
Profesorka Palačković u izjavi za naš list nije želele ni da potvrdi, niti da demantuje da je nedavno podnela ostavku na funkciju dekana kragujevačkog Pravnog fakulteta. Izbegavši razgovor na tu temu, ona tvrdi da je stanje na Pravnom fakultetu poslednjih meseci i nedelja manje-više redovno.
Palačković dodaje da će uskoro biti raspisani konkursi za angažovanje devet stalnih nastavnika i saradnika fakulteta.
Kako saznajemo na Pravnom fakultetu, Palačković je na prošlonedeljnoj sednici Naučno-nastavnog veća obavestila svoje kolege da će, bez obzira na podnetu ostavku, funkciju dekana obavljati do daljeg, odnosno do konačne odluke Saveta te vsokoškolske ustanove.
– Verujemo da je i ona shvatila da je podnošenjem ostavke na mesto dekana povukla pomalo ishitren potez, koji bi ponovo destabilizovao situaciju na fakultetu. Zato smo sigurni da će ostati na mestu dekana, ali će u narednom periodu rukovodstvo Kragujevačkog univerziteta i Ministarstvo prosvete morati da joj pruže znatno veću podršku i pomoć nego dosad – ističu na Pravnom fakultetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari