Savet roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" uputio nove zahteve Vladi i Predsedništvu 1foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ)

Savet roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ formulisao je na sinoćnjoj sednici zahteve koji su danas upućeni Vladi Srbije i Predsedništvu, saznaje Danas.

U informaciji koju su roditelji dobili od razrednih starešina svoje dece istaknuti su sledeći zahtevi:

1. Savet roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ insistira od državnih organa da za sve učenike koji to žele, nastavna školska godina traje po planu rada škole i školskog kalendara. Savet roditelja je apsolutno protiv inicijative da se školska godina završi za svu decu, koja žele da idu u školu, 2. juna.

Nakon glasanja, ovaj predlog je usvojen sa 31 glasom „za“ i tri uzdržana glasa.

2. Savet roditelja insistira na potpunom ispunjenju svih sedam zahteva koje su inicirali roditelji odeljenja 7/2 a koje je usvojio Savet roditelja na sednici 9. maja, uključujući i hitnu rekonstrukciju škole bez promene namene objekta, uz apsolutno podršku inicijativi da se deo zgrade prenameni u deo sećanja na žrtve.

Predlog je jednoglasno usvojen, sa 34 glasa „za“.

3. Za svaki eventualni budući zahtev koji se tiče promene načina održavanja nastave u OŠ Vladislav Ribnikar neophodno je konsultovti Nastavničko veće.

Ovaj predlog je jednoglasno usvojen, sa 34 glasa „za“.

Prema saznanjima Danasa, sinoćnjoj sednici prisustvovala su 34 predstavnika od ukupno 42 odeljenja, tj. 41, pošto odeljenje 7/2, iz koga je najveći broj učenika stradalih u masovnoj pucnjavi, ne učestvuje u donošenju ovih odluka jer imaju poseban kanal komunikacije sa predstavnicima države.

Na sednici je pružena podrška trenutnom predsedniku Saveta roditelja Igoru Đorđeviću, nakon što se glasalo o predlogu za njegovo razrešenje, a zatim je usvojena odluka o razrešenju Bojane Nedeljković sa mesta zamenika predsednka Saveta. Umesto nje je imenovana Jelena Radulović.

Prema informaciji koju smo dobili od roditelja iz „Ribnikara“, sednici su prisustvovali ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, ministarka pravde Marija Popović, pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić, predstavnici tužilaštva, policije i kabineta premijerke – Mladen Bašić i Jovana Calić Radonjić.

Kako nam je rečeno, na sastanku su se pojavili nastavnici i učitelji ove škole, koji su tražili odgovore na informacije objavljene u medijima o sastanku koji su sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imale zamenica predsednika Saveta roditelja Bojana Nedeljković, u ime potpisnika peticije o ranijem okončanju školske godine, i Milanka Negić, majka devojčice Sofije Negić, koja je stradala u masakru.

Kako su mediji juče objavili, na tom sastanku je dogovoreno da se školska godina završi 2. juna, a da se od ponedeljka 5. juna svi učenici „Ribnikara“ sastaju u OŠ „Sveti Sava“ u popodnevnoj smeni, gde će se održavati aktivnosti koje će biti osmišljene za njih.

Takođe je saopšteno da će u delu škole „Vladislav Ribnikar“, u koji se ulazi iz Ulice kralja Milutina, biti napravljen memorijalni centar, kao sećanje na desetoro ubijenih u masaskru u toj školi.

S druge strane, sastanak Saveta roditelja protekao je uz burnu diskusiju, u kojoj su prisuti nastavnici rekli da su spremni i da žele da nastave školsku godinu do kraja u postojećoj školskoj zgradi, a sa tim se saglasio i veliki broj roditelja.

Kako prenose roditelji, predstavnici vlasti su rekli da nijedna odluka zvanično nije doneta i da su do sada donosili predloge imajući u vidu različite stavove roditelja, pa i stavove roditelja ubijene dece i da bi oni najradije želeli jedinstven stav roditelja škole.

Ideja o završetku školske godine 2. juna je, kako su naveli predstavnici vlasti, javila se nakon povišenih tenzija dela roditelja, a motivisana je željom da se smanji pritisak na decu u smislu ocena i da samo oni koji žele da poprave ocenu to i mogu.

Takođe su pojasnili da nikakva odluka o memorijalnom centru nije doneta na mestu škole već da su sve opcije otvorene.

Naši izvori kažu i da pojedini roditelji iz 7/2 nisu bili za to da se deca izmeštaju iz postojeće školske zgrade i da gašenje „Ribnikara“ na postojećoj adresi nije tražen.

Redakcija Danasa drugi dan zaredom pitala je nadležne u Ministarstvu prosvete da li će školska godina za učenike ove škole ipak biti završena 2. juna, ali odgovor nismo dobili.

Bez komentara je ostalo i naše pitanje na koji način će se pomoći učenicima osmog razreda pri upisu u srednje škole.

Prema tvrdnjama roditelja koji su prisustvovali pomenutoj sednici Saveta roditelja, predstavnici Ministarstva su rekli da će učenicima iz „Ribnikar“ biti dodati bodovi da bi se upisali u željene škole.

Do objavljivanja ovog teksta iz Ministarstva prosvete nismo dobili pojašnjenje kakve propuste je uočila prosvetna inspekcija pa je predložila razrešenje direktorke škole Snežane Knežević i Školskog odbora, kao i zbog čega su suspendovane psiholog, pedagog i sekretar te osmoletke.

Prema našim saznanjima i o ovoj informaciji se razgovaralo na Savetu roditelja. Nakon diskusuje o predlogu da se pruži podrška direktoru, psihologu, pedagogu i sekretaru škole, dogovoreno je da predstavnici odeljenja po ovom pitanju anketiraju roditelje iz svojih odeljenja do kraja nedelje i da se nakon toga razmotre dalji koraci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari