Savet Univerziteta u Kragujevcu nije izabrao Nenada Filipovića za rektora

Novi skandal u režiji vlasti

Ostavite komentar


  1. Eeeeee moj naivni narode, kada su vam podmetali manipulisane laži o profesoru Arsenijeviću on vam nije bio dobar. Sada vidite zašto je žrtvovan i pešak Filipović, da rektor bude iz SNS kadra. Verivatno neko za tri miliona sto pedeset hiljada objavljenih ukradenih radova i diploma.

  2. Ne, neizbor Filipovica za rektora je rezultat pobune zaposlenih i studenata sa kg univerziteta, protiv politicko-udbaskog mesetarenja na toj instituciji. Ali i Filipovicevih udbaskih metoda koje je u sadejstvu i pod patronatom najomrazenijih kragujevackih funkcionera sns i sps (penzionerima Branislavom Jeremicem, Slavicom Djukic Dejanovic, Aleksandrom Jankovic i Slobodanom Arsenijevicem) sprovodio nakon sto je pre dva tri meseca na tom Savetu u prisustvu policije, protivstatutarno-javnim glasanjem, oktroisan za vrsioca duznosti rektora.

  3. SNS je planirao da privatizuje univerzitet u Kragujevcu. Zbog toga je ministar Sarcevic onako protivzakonito uveo prvremene mere i „izabrao“ Nenada Filipovica za vd rektora uz pomoc i prisustvo policije na savetu. Zbog toga je i postavio penzionera Branisava Jeremica za potpredsednika tela koje upravla visokim skolstvom. Inace taj Jeremic je bio imenovan od Seselj-Bojiceve vlade, po njihovom zakonu o univerzitetu, za dekana Masinskog fakulteta, sa koga je smenjen zbog diktature, progona neistomisljenika i privatizacije svega. A Nenad Filipovic je jedan umisljeni covek, koji je u svemu sledio Jeremica, i koji nema nikakav realni istrazivacki doprinos.

    1. A, pa zaboraviliste i klan Nikolicevih. To je triling Seselj-Bojic-Nikolic. Sva trojica imaju nekakve diplome, obrazovanje su sticali u zatvorima, svercu droge i megalomanskoj kradji. A, vole da glume profesore, doktore i drzavnike. Posto im se pred ocima sve jasnije ukazuje EKSIT, ovaj triling uz podrsku Velje Ilica nameran je sada da „pije krv“ po Sumadiji. Pa su stavili svoju sapu ni manje ni vise nego na Univerzitet u Kragujevcu. Valjda je Bojic mislio da privatizuje Medicinski fakultet u Kragujevcu, da se osveti Slavici Djukic Dejanovic i grupi profesora beogradskog Univerziteta zbog toga sto mu nisu dali pare za transplantacije srca. Da u njenom Kragujevcu
      zagospodari zdravstvom. Kao da je Bojicev Beograd i Srbija. Po toj logici Seselj bi privatizovao Pravni, a Toma i Velja tehnicke fakultete Univerziteta u Kragujevcu. TRagicno i skandalozno vodjenje drzave.

  4. Nenad Filipović je smaknut jer se suprotstavio nameri ekipe okupljene oko S.Đ. Dejanović i B. Jeremića da sprovedu „odmazdu“ prema neistomišljenicima. Prvi veliki sukob je nastao jer Filipović nije hteo da sprovede u delo zamisao da se na Medicinskom fakultetu postavi prinudni upravnik, supruga „poštenjačine“ Dušana Teodorovića. Na taj način je trebalo da se vrati dug Teodoroviću koji je u svojim tekstovima u NIN-u zdušno učestvovao u kampanji protiv bivšeg rektora Arsenijevića.

  5. Vlada je postavila „:prave“ ljude u Savet univerziteta. Nenad Andrić tek izašao iz pritvora zbog mita i korupcije a već stigao da bira rektora. Inače prethodno isteran sa fakulteta, uhvaćen u pokušaju plagijata magistarske teze.

  6. Na pomolu je jos jedna afera na tom Univerzitetu. Treba ga ukinuti jer tu radi sta ko hoce bez icijeg nadzora.

    1. Arcibald izražava upravo ono što hoće kreatori afera, koji ih stvaraju medijima, a to je proturanje ideje o sveobuhvatnom „nadzoru“ kao neophodnoj potrebi društva. „U nekim vremenima je sramota dobro živeti“ kaže španska mudrost, a danas je sramota ako nemate afera – to znači da ste poslušni istom gazdi kome su poslušni mediji.
      Ja naprotiv, tek sada stičem poštovanje za profesora Filipovića i Univerzitet u Kragujevcu. „Gde svi isto misle, niko ništa ne misli“, a oni izgleda misle, i to ne kao ostali.

    2. Arčibalde, univerziteti su nezavisne institucije, ali daleko od toga da ne postoji nadzor. Republičko izvršno veće vrši nadzor nad zakonitošću rada univerziteta. Takođe tu je i Nacionalni savet školstva, konferencija univerziteta, itd, postoje mehanizmi, samo se postavlja pitanje šta je državi u interesu. Ako joj je u interesu da ugasi Univerzitet u Kragujevcu, onda će ona naći način da to i učini. Ne treba ni spominjati koja bi to katastrofa bila za ovaj grad i centralnu Srbiju.

  7. E, moj narode, to vam je ta „demokratija“ koju imamo kao zaostavštinu još iz onog komunističkog doba.

    Fakultet jednoglasno podrži kandidaturu rektora, a onda predstavnici istog tog fakulteta na sednici Saveta univerziteta glasaju kontra, da li po svom ličnom nahođenju ili zbog nečijeg privatnog ili političkog interesa.

    Ljudima sa univerziteta, gde je zabranjeno političko delovanje, treba zabraniti vršenje bilo kakvih funkcija u upravnim odborima i javnim preduzećima, odnosno bilo kakvih funkcija van fakulteta i univerziteta. Tada će neki možda biti posvećeniji studentima i nauci umesto da se laktaju za upravne odbore i druga politička angažovanja i da učestvuju u predizbornim kampanjama.

    Zamislite vi tu farsu, koja se dogodila i kod izbora prethodnog rektora, da fakulteti podrže jednog kandidata, a onda predstavnici tih fakulteta na Savetu univerziteta glasaju za drugog kandidata ili u ovom slučaju naprave listić nevažećim.

    Ako hoćemo da sve bude transparentno, za rektora treba da glasaju samo redovni profesori svih fakulteta u okviru univerziteta, a ne da imamo ovakve rašomonijade kojima se ugled univerziteta sve više urušava. Zamislite obraz tih redovnih profesora kad ih fakulteti delegiraju da daju podršku kandidatu, a oni iz nekog svog interesa glasaju drugačije.

Ostavite komentar


Društvo

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine? 10

Zašto su baš Ćuprija i Smederevska Palanka najtopliji gradovi i da li ćemo ovog leta prevazići rekord u temperaturi iz 2007. godine?

Najtopliji grad u Srbiji i danas je bila Ćuprija, gde je u 15 časova temperatura vazduha bila čak 41 stepen Celzijusov, dok je 40 stepeni izmereno u Smederevskoj Palanci, a po 39 stepena bilo je u više od deset gradova širom zemlje. Mnogi se pitaju zašto su baš ova dva grada iz dana u dan najtoplija, a klimatolog Vladimir Đurđević objašnjava za Danas zašto je to tako.

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.