Savet za štampu: Politika, Novosti, Alo i Kurir prekršili Kodeks novinara Srbije 1foto FoNet/Velimir Ilić

Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila je da su dnevni listovi „Politika“, „Novosti“, „Alo“ prekršili Kodeks novinara Srbije jer su pisali neistine o festivalu „Mirdita, dobar dan“, a „Kurir“ u tekstu o sektama, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Incijativa mladih za ljudska prava žalila se na tekst objavljen na portalu „Novosti“, kao i na po dva teksta, objavljena u onlajn izdanjima dnevnih listova „Politika“ i „Alo“, u kojima su novinari ovih medijskih kuća pisali o festivalu „Mirdita, dobar dan“.

Ovi mediji prekršili su kodeks kada je reč o istinitostu izveštavanja i odnosu prema izvorima.

U „Novostima“ je ovaj festival označen kao „šiptarski“ i „antisprski“ , a navodi se i da „služi da napada srpski narod koji mu se protivi, a da učesnici žele da šire simbole onih koji su otimali teritoriju“.

U tekstu „Pisac koji slavi Adema Jašarija i OVK glavna zvezda festivala“ Politika je o festivalu pisala kao o „nizu subverzivnih aktivnosti u korist albanskih separatista i terorista iz Prištine“, a okarakterisan je i kao „manifestacija kroz koju se promoviše nezavisnost Kosova“.

Žalbe koje je Inicijativa podnela na tekstove objavljene na portalu „Alo.rs“, ne odnose se samo na festival već i na ono što smatraju posledicama tog festivala.

Novinari ovog portala u spornim tekstovima naveli su da je Inicijativa mladih za ljudska prava, kao organizator festivala, „imala nameru da padne krv na ulicama, i to tako što bi Srbi udarili jedni na druge“.

Osim Inicijative mladih za ljudska prava, Komisiji se žalila i zajednica „Jehovini svedoci“ zbog teksta u „Kuriru“ sa naslovom „Sekte haraju Srbijom“ u kojem prenose detalje sa kongresa koji su članovi „Jehovinih svedoka“ oržali u hali Pionir.

Iz ove zajednice kažu da je redakcija zloupotrebila ukazano poverenje i netačnim navodima raspirivala mržnju i neprijateljstvo prema njima.

U ovom slučaju Savez ta štampu odlučio je da je prekršena tačka o nezavisnosti od pritisaka, novinarska pažnja i odgovornost novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari