NOVINE kiosk foto Miroslav Dragojevićfoto Miroslav Dragojević

Komisija za žalbe Saveta za štampu je jednoglasno odlučila da su „Sprski telegraf“ i „Helo Magazin“ prekršili Kodeks novinara Srbije.

„Srpski telegraf je, prema odluci Komisije, prekršio tačke poglavlja istinitost izveštavanja, odgovonost novinara, novinarska pažnja i poštovanje privatnosti“, saopštilo je udruženje novinara Srbije.

Žalbu je protiv lista podneo otac dečaka ranjenog 3. maja 2023. godine u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu koji je rekao da je tačno da mu je sin ranjen i da je bio najbolji drug ubijene devojčice Eme Kobiljski, ali da je celokupna izjava koju su iz Srpskog telegrafa preneli neistinita i izmišljenja.

Komisiji se žalila i glumica Jelena Stupljanin na tekst koji je objavljen na portalu „Helo magazina“ zbog naslova u kojem se navodi da je rekla „Ne mogu da zatrudnim, teško se borim“.

„Naslov je skaradan jer se, navodno, odnosi na moj razgovor sa Branom Antović koji smo vodile u njenom podkastu i koji je objavljen na Instagramu. Ipak, sve je izvučeno van konteksta, posebno jer ja uopste nisam rekla ovo sto naslov sugeriše“, navela je.

Komisija je jednoglasno odlučila da su u ovom slučaju prekršena poglavlja nezavisnost od pritisaka i novinarska pažnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari