Vlajko Senić više ne obavlja funkciju državnog sekretara u Ministarstvu finansija i privrede, pošto je imenovan za stalnog predstavnika Srbije u Grupaciji Svetske banke. On će zauzimati položaj savetnika izvršnog direktora konstituence Švajcarske, zemlje koja zastupa interese Srbije u Grupaciji SB.

Senić, po obrazovanju ekonomista, postao je u protekle dve decenije prepoznatljivo lice na političkoj sceni Srbije. Godine 1991. učlanio se u Srpski pokret obnove i ubrzo počeo da slovi za jednu od udarnih pesnica te stranke. U SPO je dospeo do pozicija portparola i potpredsednika, a od 2003. do 2004. bio je poslanik u Narodnoj skupštini. U periodu između 2004. i 2007. obavljao je funkciju državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i usluga.

Stranku Vuka Draškovića napustio je 2007. i prešao u G17 plus. Kao obrazloženje za takav potez naveo je da je „shvatio da u SPO ne može promeni stvari za koje je smatrao da treba da budu promenjene“. Komentarišući Senićev transfer, funkcionerka stranke Mlađana Dinkića Suzana Grubješić izjavila je da je zadovoljna jer su „kvalitetni i hrabri ljudi potrebni srpskoj politici“.

Godine 2008. izabran je za člana Predsedništva G17 plus i drugi put je postao narodni poslanik. Do izbora 2012. bio je zamenik predsednika poslaničke grupe G17 i član skupštinskih odbora za odbranu i bezbednost, inostrane poslova i finansije. Posle formiranja koalicione vlade SNS-SPS-URS u julu 2012. postavljen je za državnog sekretara u Ministarstvu finansija i privrede.

Rođen je 8. februara 1973. u Beogradu. U rodnom gradu završio je Ekonomski fakultet, smer za spoljnu i unutrašnju trgovinu, kao jedan od najboljih studenata u generaciji, s prosečnom ocenom tokom studiranja 9,51. Devet godina je bio u braku s novinarkom Sofijom Kažić, kćerkom nekadašnjeg funkcionera SPO Jovana Kažića, s kojom ima sina Stevana. Njegova druga supruga je lekarka Jovana Tavčar, članica Predsedništva LDP, s kojom ima sina Arsena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari