Savez 90/Zelenih Srbije: Vazduh izuzetno lošeg kvaliteta u četiri grada u Srbiji 1foto EPA/KOCA SULEJMANOVIĆ

Savez 90/Zelenih Srbije saopštio je danas da je u četiri grada u Srbiji kvalitet vazduha izuzetno loš, a u sedam gradova veoma loš.

„Savez 90/Zelenih Srbije želi da upozori da podaci o kvalitetu vazduha, a koji prikazuju Evropski Indeks kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, pokazuju da građani Pirota, Užica, Novog Pazara i Velikih Crljena ovog novembarskog jutra dišu vazduh koji je izuzetno lošeg kvaliteta, dok je u Nišu, Kosjeriću, Valjevu, Čačku, Smederevu i Boru kvalitet vazduha veoma loš“, naveli su u saopštenju.

Dodaju da je ba većini mernih stanica u Beogradu vazduh takođe jako lošeg kvaliteta, usled prekoračenja suspendovanih čestica.

„Iako je danas u ovim gradovima posebno prisutno zagađenje, širom Srbije je kvalitet vazduha jako loš. Glavni emiteri aerozagađenja u ovim gradovima su individualna ložišta, toplane, saobraćaj – koja u kombinaciji sa meteorološkim uslovima dodatno pogoršavaju kvalitet vazduha. Svesni smo da je sada sezona grejanja i da je koncetracija zagađujućih materija u tom periodu povećana, što ukazuje na glavni izvor aerozagađenja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je veliki problem što se energetska politika Srbije zasniva na fosilnim gorivima, odnosno na uglju, posebno na lignitu koji je jako lošeg kvaliteta.

Pozivajući se na podatke Svetske zdravstvene organizacije, Savez 90/Zelenih navodi da u Srbiji od aerozagađenja godišnje umre više od 6.000 ljudi, dok u Beogradu izgubi život oko 2.000 građana.

Ta stranka je ocenila da Srbija mora da se okrene zelenom razvoju, koji će voditi brigu o kvalitetu života i o zdravlju građana, čuvati prirodu i prirodne resurse.

„Što pre moramo da shvatimo da ulaganje u zaštitu životne sredine ne predstavlja trošak, jer jedino kroz zelenu ekonomiju i primenom novih tehnologija i obnovljivih izvora energije, povećanjem energetske efikasnosti možemo osigurati održivu, zelenu budućnost za sve nas“, ocenjuju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari