Savez još otvoren za PSG 1Foto: Tviter/Pokret slobodnih građana

Vrata buduće opozicione političke organizacije Savez za Srbiju još su otvorena za Pokret slobodnih građana, kažu za Danas predstavnici nekih od članica saveza.

Iz PSG poručuju da i dalje nisu spremni na ulazak u savez jer sa druge strane ne vide spremnost za razgovor o politici i platformi kako se vidi Srbija za pet, deset ili 15 godina.

Posle odluke Demokratske stranke da postane jedan od osnivača ovog saveza, na čijem formiranju radi Dragan Đilas, na političkoj opozicionoj sceni nastao je novi momentum u kojem se postavlja pitanje hoće li i treba li PSG da preispita svoju aprilsku odluku da Savez za njih nije prihvatljiv, jer se bavi formom i podelom funkcija umesto izgradnjom jasne političke vizije, kao i zbog toga što je otvoren za pokret Dveri sa kojim PSG ne deli iste vrednosne stavove.

Član Predsedništva PSG Zoran Vuletić za Danas kaže da je PSG apsolutno spreman na saradnju u vezi tehničkih stvari, poput izbornih uslova i slobode medija.

– Međutim, razlog zbog kojeg nismo spremni na savez je što sa druge strane, tu mislim na Đilasa i ostale članice, ne postoji spremnost za razgovor o politici i platformi kako se vidi Srbija za pet, deset ili 15 godina, nego su spremni na to da pravimo savez za predstojeće parlamentarne izbore. Da bismo napravili savez ili zajedno izašli na izbore moramo prvo da odgovorimo jasnu politiku koju ćemo da vodimo posle izbora. Za Pokret je prioritet ubrzanje evropskih integracija. Politika koju ćemo voditi proizilazi iz tog cilja i oko tih stvari smo spremni da razgovaramo uvek i tu ne vidim problem – objašnjava Vuletić.

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, za naš list kaže da će vrata Saveza biti otvorena za sve organizacije i pojedince koji podržavaju politiku i program Saveza koji će uskoro biti predstavljeni.

– Savez neće biti skup organizacija, niti koalicija, već više od toga i biće mesta za sve koji su spremni da svoje političke i ideološke posebnosti ostave po strani radi višeg cilja. Samim tim, ne vidim prepreku za PSG ako sebe vide u širokom Savezu koji nikako nije ni tehnički, ni akcioni, ni privremeni, već politički i sadržajni skup različitih ljudi i stavova u složnom naporu za promenama u Srbiji – kaže Stefanović.

I predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović za Danas kaže da su vrata za PSG i dalje otvorena.

– I za PSG i za sve ostale stranke prave opozicije. Tu pre svega mislim na Dveri i DS koji su jedina prava opozicija zajedno sa PSG-om. I neki sindikati su izrazili zelju da se priključe Savezu, Zelena ekološka partija Zeleni takođe, sindikat vojnih penzionera i mnogi drugi lokalni pokreti, ali i ugledni pojedinci koji su svesni da jedino Savezom možemo da pobedimo ovu vlast – navodi Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari