Ruske i kineske vojne snage juče su izvele zajedničku vežbu koja je uključila borbene avione i oklopna vozila, demonstrirajući rastuće vojne veze dve zemlje i jaču želju za suprotstavljanjem američkoj globalnoj snazi. Ratne igre u južnom delu Uralskih planina uključile su više od 6.

Ruske i kineske vojne snage juče su izvele zajedničku vežbu koja je uključila borbene avione i oklopna vozila, demonstrirajući rastuće vojne veze dve zemlje i jaču želju za suprotstavljanjem američkoj globalnoj snazi. Ratne igre u južnom delu Uralskih planina uključile su više od 6.000 vojnika iz Rusije i Kine, kao i veliki broj vojnika iz četiri bivše sovjetske centralnoazijske zemlje koje su deo Šangajske organizacije za saradnju (SCO), regionalne grupe kojom dominiraju Moskva i Peking. Vojna vežba se podudarila s velikim vežbama ruskih vazdušnih snaga, u okviru kojih su ruski bombarderi leteli iznad Atlantika, Pacifika i Arktičkog okeana.
Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Hu Đintao, uz ostale lidere zemalja članica SCO, prisustvovali su jučerašnjoj vežbi koja je usledila posle prekjučerašnjeg samita u prestonici Kirgistana Biškeku. Samit je zaključen uz zvanično saopštenje koje je zvučalo kao prikriveno upozorenje SAD da odustanu od svojih strateških položaja u regionu bogatom izvorima. „Stabilnost i bezbednost u Centralnoj Aziji primarno se mogu obezbediti naporima koje će preuzeti zemlje u regionu na osnovu postojećih regionalnih asocijacija“, navodi se u zvaničnom saopštenju.
Jučerašnja vojna vežba uključila je na desetine aviona i na stotine oklopnih vozila, kao i drugo teško naoružanje. Vojnici su odbijali inscenirani napad terorista i pobunjenika koji su pokušavali da preuzmu kontrolu nad energetskim resursima.
SAD, Rusija i Kina su uključene u borbu za preuzimanje kontrole nad velikim bogatstvom ugljovodonika u Centralnoj Aziji. Vašington podržava planove za izgradnju cevovoda koji bi prenosili naftu i gas na Zapad prolazeći pored Rusije, dok se Moskva oštro zalaže za uspostavljanje kontrole nad isporukama. Kina je takođe pokazala rastuće interesovanje za energiju kako bi nastavila s ekonomskim rastom zemlje. Ivan Safrančuk, analitičar u Svetskom bezbednosnom institutu, rekao je da jučerašnja vežba ističe da „SCO želi da pokaže da Centralna Azija potpada isključivo pod njenu sferu odgovornosti“. Ruski zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Lošjokov juče je opovrgao navode medija da je vojna vežba uperena protiv SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari