Savez samostalnih sindikata Kosova najavio generalni štrajk od 25. avgusta, traži 100 evra više 1Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

Savez samostalnih sindikata Kosova (SSSK) najavio je danas da od 25. avgusta počinje generalni štrajk svih zaposlenih na Kosovu zbog toga što Vlada Kosova nije ispunila njihov zahtev o isplati dodatnih 100 evra na plate dok se ne usvoji zakon o platama.

Predsednik SSSK Atde Hukoli rekao je da su obavezni da stupe u štrajk koji će trajati do ispunjenja zahteva.

„SSSK je 10. avgusta 2022. godine održao vanredni sastanak kako bi se ocenila situacija i ponovo krenulo svim zakonskim putevima ka realizaciji zahteva, jer nije uspeo da sedne sa vladom i nađe pravi put. Zato želim da vas obavestim da nas zakon obavezuje da stupimo u štrajk, zbog neispunjenja zahteva o isplati dodatnih 100 evra dok se ne usvoji zakon o platama“, rekao je Hukoli.

Istovremeno, predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Kosova Rahman Jašaraj rekao je da su uprkos odluci otvorena vrata da se postigne dogovor.

Prema njegovim rečima, ključna tačka za postizanje dogovora sa vladom je da se krene sa dodatnih 100 evra podrške do usvajanja zakona o platama.

Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Kosova Dželjalj Svečlja je juče izjavio da su gotovi nacrti zakona o platama u javnom sektoru i da počinju zakonske procedure usvajanja u vladi i slanja na razmatranje i usvajanje u kosovskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari