Povodom početka rada Savjetovališta za zavisnike od droga i članove njihovih porodica, u Bijelom Polju je održan okrugli sto, u organizaciji Opštine Bijelo Polje, Kancelarije za prevenciju narkomanije i NVO „4 Life“ iz Podgorice.


– Cilj sastanka je upoznavanje predstavnika lokalne samouprave, predstavnika institucija i civilnog sektora sa početkom rada Savjetovališta za zavisnike od droga i članove njihovih porodica u Bijelom Polju. Takođe, jedan od ciljeva sastanka je uspostavljanje i jačanje saradnje na horizontalnom i vertikalnom nivou među svim zainteresovanim stranama, radi unapređenja stanja u oblasti tretmana rehabilitacije i resocijalizacije zavisnika od psihoaktivnih supstanci, kazao je izvršni direktor NVO „4 Life“ Saša Mijović.

Na okruglom stolu razgovaralo se o stanju u oblasti zloupotrebe droga u Bijelom Polju, Terapeutskom programu „4Life“, te ulozi lokalne zajednice u širenju programa pomoći i podrške zavisnicima od droge.

– Osim savjetovanja, zavisnicima će biti pružen i tretman liječenja programom „4 Life“. Tokom prve faze projekta, koja će trajati jednu godinu, predviđena je i izrada i distribucija flajera u vidu informatora o uslugama savjetovališta, obuka stručnog kadra za rad sa zavisnicima od droga programom „4 Life“. U drugoj fazi projekta, predviđeno je da Savjetovalište preraste u dnevni centar za pomoć zavisnicima od droga, po uzoru na Dnevni centar NVO „4 Life“ u Podgorici, u kome bi edukovani stručni kadar nastavio voditi i realizovati aktivnosti uz stručni nadzor i superviziju stručnog tima NVO „4 Life“. Ova faza će biti realizovana u drugoj godini projekta, nakon čega će Centar nastaviti samostalno funkcionisati, kazao je Mijović, napominjući da će se razgovori za sada obavljati jednom nedjeljno, (četvrtkom od 10 -15 h) u prostorijama Kancelarije za prevenciju narkomanije Bijelo Polje, a razgovore će obavljati stručni tim NVO „4 Life“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari