Savo Manojlović: Ustavni sud ukinuo uredbu o poništenju projekta Jadar 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Odlukom Ustavnog suda u predmetu IUo39\22 ukinuta je Uredba Vlade kojom je poništen projekat Jadar čime je postupljeno po inicijativi „Rio Tinta“, objavio je direktor kampanje pokreta „Kreni – Promeni“ Savo Manojlović.

„Odlukom Ustavnog suda u predmetu IUo3922 ukinuta je Uredba Vlade kojom je poništen projekat Jadar čime je postupljeno po inicijativi Rio Tinta. Ustavni sud ovu odluku sinhronizovano i ekspresno je doneo u koordinaciji s političkim vlastima i Rio Tintom“, naveo je Manojlović na društvenoj mreži „X“.

Dodao je da već drugu godinu nije odlučeno o ustavnoj žalbi zbog neodlučivanja Narodne skupštine po narodnoj inicijativi koju je podnelo 38.000 građana.

„Gaženjem Ustava i okupacijom institucija, Rio Tinto i okupatorska vlast spremne su da izazovu građanske sukobe poput onih u Papua Novoj Gvineji“, ocenio je Manojlović.

Građani, ekološki aktivisti i političari koji se protive otvaranju rudnika litijuma u okolini Loznice okupili su se jutros ispred Ustavnog suda Srbije, pošto je bilo nezvanično najavljeno da bi sud danas mogao da proglasi neustavnom odluku Vlade Srbije da ukine prostorni plan za dolinu Jadar.

Okupljeni su tražili prijem kod predsednice Suda ili nekoga ko je menja, ali nisu stigli dalje od portira, koji im je rekao da ih danas niko neće primiti, a da će na njihov zahtev odgovoriti u zakonskom roku pisanim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari