Povodom nedavnog potpisivanja Ugovornog sporazuma sa kineskom kompanijom „CMEC“ u Vladi Srbije za izgradnju novog bloka, snage 350 megavata u Drmnu, u Konferencijskoj sali Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ održana je konferencija za medije.

Obraćajući se predstavnicima medija, Dragan Jovanović, direktor kostolačke kompanije, zajedno sa stručnim timom koji je učestvovao u pregovorima, istakao je značaj ovog dokumenta, koji donosi pozitivnu prekretnicu u daljem radu kostolačke energetske kompanije. -Potpisivanje jučerašnjeg sporazuma je kruna troipogodišnjeg rada na stvaranju uslova da se ovaj ugovor i prateća dokumentacija naprave što kvalitetnije, rekao je Jovanović. Mislim da smo opravdali poverenje koje je država dala Kostolcu, uključujući i ovaj međudržavni aranžman. Stvorili smo uslove da Kostolac bude danas kompanija kojoj se poverava trenutno najveća investicija u energetskom sektoru. Imajući u vidu podatak da je Privredno društvo „TE – KO Kostolac“ od formiranja konsolidovalo proizvodnju i povećalo elemente proizvodnje za skoro 50 odsto, to je dovelo do toga da postanemo atraktivna energetska lokacija za ulaganje, što je i dokazano prilikom potpisivanja ovog sporazuma. Jučerašnji dan predstavlja veliku prekretnicu u radu kostolačke kompanije i nakon potpisivanja ugovora očekuje nas još bolja organizacija i zajedničko ulaganje napora svih u kompaniji da ovaj projekat sprovedemo, a najpre nam predstoji i završetak realizacije prve faze ovog aranžmana. Ovaj prokjekat je uključio savremene tehnologije i standarde iz oblasti tehnike. Takođe je uključio sve trenutno važeće elemente zaštite životne sredine, pa čak i neke koji se očekuju. Mi smo implementirali u projekat obavezu da emisija sumpornih oksida bude 150, umesto dosadašnjih 200, da procenat praškastih materija, odnosno pepela u izlaznim dimnim gasovima bude 10 procenata. Ugovorena cena bloka je 1.440.000 evra po megavatu snage, dok se na evropskom tržištu cena blokova kao ovog koji će se graditi u Kostolcu, sa natkritičnim parametrima, ugovaraju za preko dva miliona evra. To ne znači da smo mi kupili lošu opremu kada je toliko jeftina, već smo mi u ovaj ugovor implementirali obavezu da se kontrola kvaliteta isporučene robe obavlja isključivo saglasno evropskim normativima i zato ovaj blok ne može biti ništa lošiji od onih koji se izgrađuju u ovom trenutku u savremenim evropskim kompanijama, istakao je Dragan Jovanović.

Nakon toga, članovi tima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, obratili su se predstavnicima medija. Najpre je ekonomske parametre ugovora prezentirala Olivera Matić, saradnik na projektu, a zatim su mr Nebojša Mišić, koordinator realizacije prve i Zlatko Zakošek, koordinator druge faze realizacije paket projekta, predstavili buduće parametre novog termobloka u Kostolcu. Miroslav Ivković, pomoćnik direktora za investicije u rudarstvu predstavio je deo ugovora koji se odnosi na proširenje proizvodnih kapaciteta kopa „Drmno“ sa sadašnjih devet na 12 miliona tona na godiŠnjem nivou, a o pravnim aspektima potpisanog ugovora govorila je Ljiljana Stojanović, direktor Direkcije za kadrovske, pravne i opšte poslove PD „TE – KO Kostolac“. Značaj nedavnog potpisivanja ugovora za lokalnu sredinu i privredu na kraju konferencije za medije istakao je Vladimir Vila, predsednik Gradske opštine Kostolac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari