"Most je napadnut": Aktivisti pozivaju građane na skup u nedelju kako bi odbranili Savski most 1Foto: M. Dragojević

U nedelju 07 jula u 10.30h, sa novobeogradske strane u visini stepenica za most, okupiće se grupa entuzijasta iz različitih gradskih aktivističkih pokreta, udruženja građana i partija, namernih da medijima i javnosti skrenu pažnju da je Republika Srbija u ime grada Beograda započela radove na ograđivanju lokacije u krajnoj nameri demontaže Savskog tramvajskog mosta, bez transparetne i pravno valjane građevinske dozvole, navodi se u saopštenju grupe aktivista.

Prethodne nedelje, između pažnje javnosti fokusirane na Rio Tinto i letnjih pljuskova koji se u betoniranom gradu redovno završavaju poplavama, kao svojevrsni bumerang višegodišnjeg komunalnog zanemarivanja Beograda, sakupila se grupa aktivista i entuzijasta rešena da odbrani Savski (tramvajski) most. Most je napadnut. S novobeogradske strane već je ograđen, parkirane su građevinske mašine u nameri da u narednim nedeljama, u postizbornoj depresiji i socijalnoj letnjoj hibernaciji, bude demontiran. Jednostavno rečeno – porušen“, navodi se u saopštenju.

Ističu da je konstituisana nova gradska skupština, koje se ne tiče to što žitelji centralnih gradskih opština, gde se most nalazi i koji ga svakodnevno koriste, ne podržavaju njegovo uklanjanje.

Podsećaju da novousvojeni gradski budžet čak ni ne sadrži stavke građevinskih radova demontaže starog i izgradnje novog mosta.

„U toku je potpuno nezakonita procedura podsticana glasnogovornikom bezakonja Aleksadrom Šapićem koji most ignorantno naziva nacističkim i poziva na njegovo brisanje iz prestoničke istorije. Poput superćelijske oluje, pred našim očima odvija se negativna sinergija Ministarstva za građevinu, saobraćaja i infrastructure – Gorana Vesića i verovatno najspornijeg gradonačelnika Beograda u njegovoj viševekovnoj istoriji – Aleksandra Šapića“, navode aktivisti.

Oni podsećaju da su građani Beograda jednom vlast naterali na povlačenje, pritiskom javnosti, organizovanjem javne rasprave, zajedničkim nastupima opozicije, iznošenjem neporecivih argumenata, podsticanjem međunarodne pažnje. Sada, ističu da borba mora da se vodi ponovo.

Podsećaju na argumente koji su protiv premeštanja mosta:

– saobraćajno-urbanistički argumenti koji se tiču i samog mosta i problema koji bi nastali njegovim rušenjem, a isto tako se tiču i već poznate, gotovo neshvatljive proizvoljnosti u donošenju odluka od strane vlasti, mimo bilo kakvog dogovora sa strukom i građanima, a čime se grad već čitavu deceniju dovodi u stanje sve veće disfunkcionalnosti, otežane mobilnosti, nerešivih infrastrukturnih problema i nezapamćenog zagađenja.

– kulturno-istorijski argumenti, koji se tiču obaveza koje kao građani imamo prema prošlosti svoga grada, prema vrednostima koje smatramo referentnim, prema antifašističkom nasleđu koje uobličava nas identitet, a prema kojem imamo i moralne i zakonske obaveze, i koje naravno ne pripada samo nama, već i budućim generacijama.

– zakonski argumenti, argumenati koji se tiču odnosa prema procedurama, prema poštovanju elementarnih pravila, prema institucijama i nadležnostima, ukratko prema poštovanju zakona – zakona koji je sistematski kršen, institucija koje su u potpunosti obesmišljene – ukratko, kroz problem Starog savskog mosta mi sagledavamo jednu suštinski problematičnu prirodu ove vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari