SBB fondacija donirala preko 10.000 sadnica košaraste vrbe opštini Lučani 1Foto: SBB/Promo

SBB fondacija je danas donirala sadnice košaraste vrbe opštini Lučani u okviru svoje velike akcije pošumljavanja “Da šume bude više!Da se lepše diše!”.

Predstavnici SBB fondacije su donirali 10.800 sadnica košaraste vrbe u Guči, koje će u narednom periodu biti podeljene stanovnicima opštine Lučani.

“Danas smo ovde u mestu Guča da bi opštini Lučani poklonili reznice košarastih vrba, a građani preuzeli i zasadili u svom okruženju. Projekat “Da šume bude više!Da se lepše diše!” je pokrenut sa ciljem da se pošumljavaju zelene površine širom gradova Srbije, da se smanji erozija zemljišta i obezbedi zaštita od potencijalnih poplava u mestima koja su sklona vremenskim neprilikama”, rekla je Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije.

SBB fondacija je zajedno sa organizacijama BEFT i iz donacija GIZ-a, E3 International, CIFOR-ICRAFA zasadila vrbe pored reka u Valjevu, Trsteniku, Nišu, Zrenjaninu, Pranjanima, u više mesnih zajednica opštine Kraljevo, a planirana je sadnja u Ljuboviji i u drugim gradovima.

SBB fondacija donirala preko 10.000 sadnica košaraste vrbe opštini Lučani 2
Foto: SBB/Promo

Predstavnici opštine Lučani prepoznali su važnost ove akcije i prijavili se za sadnice u okviru konkursa SBB fondacije.

“Opština Lučani je u više navrata imala problema sa poplavama i to iskustvo nas je usmerilo ka SBB fondaciji. Građani opštine Lučani se mogu obratiti lokalnoj samoupravi kako bi sadnice košaraste vrbe dobili na poklon i sadnjom zaštitili svoje domaćinstvo, a samim tim i okolinu. Podela sadnica počinje danas i maksimalan broj koji se može dobiti po domaćinstvu je 50 sadnica”, izjavila je Zorica Milošević, pomoćnik predsednika opštine Lučani.

SBB fondacija planira da akcijom pošumljavanja „Da šume bude više!Da se lepše diše!” ukupno zasadi 100.000 košarastih vrba širom gradova Srbije i zato poziva sve gradove, opštine, organizacije koje imaju kapaciteta da posade hiljadu i više košarastih vrba da se prijave na mail [email protected] kako bi dobili sadnice na poklon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari