SBB fondacija zasadila 1.200 vrba u Nišu 1Foto: SBB

SBB fondacija nastavila je Veliku akciju pošumljavanja „Da šume bude više! Da se lepše diše“ u okviru koje će do proleća biti posađeno više od 100.000 sadnica, a prvih 1.200 vrba zasađeno je u školskom dvorištu Osnovne škole „Prvi maj“ u naselju Trupale kod Niša.

Akciji sadnje pored učenika Osnovne škole „Prvi maj“, prisustvovali su i predstavnici organizacije „Eko Gerila Niš“, zajedno sa Dušanom Jovićem – predstavnikom Balkanskog energetskog i šumarskog trenda (BEFT), kao i Jovanom Lukić, CSR direktorkom United Group i SBB fondacije.

„Već 7 godina svakodnevno radimo na podizanju svesti o neophodnosti da se svi uključimo u borbu za čist vazduh i podstičemo društvo na pozitivne promene i primere u našoj okolini. Šume su pluća naše zemlje, a Srbija je jedna od zemalja u kojoj je nivo pošumljenosti, između ostalog i zbog nelegalne seče, ispod proseka i iznosi svega 30 procenata. Akcijom „Da šume bude više! Da se lepše diše“ doprinosimo i kvalitetnijem zemljištu, kao i jednom od najvažnijih ciljeva našeg društva, a to je dostizanje evropskog standarda pošumljenosti od 40 odsto do 2030. godine“, izjavila je Jovana Lukić.

Donacija od 1.200 reznica košaraste vrbe samo je deo velike akcije pošumljavanja SBB fondacije, u okviru koje će biti posađeno 100.000 vrba širom Srbije u saradnji sa Balkanskim energetskim i šumarskim trendom (BEFT), Nemačkom razvojnom agencijom GIZ, kompanijom E3 International i CIFOR/ICRAF, dok će u 100 školskih dvorišta širom gradova Srbije biti posađeno i 1.300 sadnica jasena, javora, hrasta lužnjaka i raznog voća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari