Povećan broj pregleda u Kovid ambulantiKovid ambulanta u Novom Pazaru Foto: S. Župljanin

U poslednja dva dana, u Novom Pazaru, beleži se sve veći broj hospitalizovanih i osoba pozitivnih na koronu virus.

Prvog dana u ovom mesecu, u kovid ambulanti Doma zdravlja, pregledano je 298, a od toga 136 bilo je na prvom pregledu sa simptomima korona virusa. Na bolničko lečenje primljeno je 20 zaraženih.

Hospitalizovano je ukupno 156 zaraženih. Na kovid odeljenjima, u Opštoj bolnici, je 130 i 26 je u Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj Banji, koja je od utorka u kovid sistemu i gde su smešteni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom. Četiri najteže obolela su na respiratorima i dva pacijenta su na terapiji kiseonikom. Od posledica zaražavanja ovim virusom, prethodnog dana preminule su još dve osobe, po jedna iz ovog grada i Tutina. U Novom Pazaru broj imunizovanih građana kreće se tek oko 25 odsto.

Direktor novopazarskog Doma zdravlja Ervin Ćorović ocenio je da se epidemiološka situacija u ovom gradu, približava scenariju iz juna prošle godine, jer su „brojke prilično zabrinjavajuće“. Naglasio je da „građani, konačno, moraju da se osveste i vakcinišu, jer samo tako možemo da pobedimo ovu situaciju“.

Ćorović je naglasio, da je pogoršanje epidemiološke situacije, otežalo rad Doma zdravlja „koji je i dalje u zelenoj zoni“, mada specijalistički pregledi nisu potpuno otkazani. Rade se pulmološkim neurološki, internistički i ginekološki pregledi, zbrinjavaju se najteži slučajevi. Rade službe za kućnu negu i hitnu pomoć i savetovalište za decu. Očekuje se i da deo Hirurškog odeljenja uđe u kovid sistem. Pozvao je pacijente da se izabranim lekarima, za terapiju I konsultacije, obraćaju preko telefona.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, više od 98 odsto nije imunizovano. Među pacijentima na respiratorima nema vakcinisanih, niti među onima sa teškim kliničkim slikama. Zabeležen je samo jedan smrtni slučaj vakcinisane osobe. U pitanju je pacijent 78 godina starosti, koji je primio obe doze vakcine, ali je imao i nekoliko pridruženih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari