Građanska inicijativa SDP optužila je juče pravosuđe Euleksa da primenjuje „dvostruke aršine“ po nacionalnoj osnovi u vezi sa Srbima i Albancima na KiM, čime se „diskreditovalo kada je reč o pravdi i pravu“. Povod za reagovanje SDP je sudska odluka da se Ismet Hadža, član Dreničke grupe OVK kojoj se pred Osnovnim sudom u severnom delu Kosovske Mitrovice sudi za ratne zločine nad civilima, brani sa slobode.


„Samo dva dana pošto je Euleksov tužilac podigao optužnicu protiv lidera SDP Olivera Ivanovića i izneo zahtev za novo produženje pritvora, sud je dozvolio da se Hadža brani sa slobode, što je skandal nezabeležen u pravnoj istoriji. Ivanoviću se svaki zahtev da se brani sa slobode odbija, čak mu nije dozvoljeno ni da poseti porodicu najbliže saradnice kada joj je majka preminula, iako se njen stan nalazi na tri stotine metara od zgrade suda i policije, dok je isti sud dozvolio Sabitu Geciju da ide na sahranu čoveku kog nije ni poznavao, 40 kilometara udaljenu od bolnice u kojoj se nalazio umesto u pritvoru“, ističe se u saopštenju SDP, uz ocenu da je ponašanje Euleksa „uvreda za ceo srpski narod na KiM“.

Iz Misije EU na Kosovu naš list juče nije dobio komentar na ove optužbe. Prištinski mediji javljaju da je sudija Darius Sielicki odobrio da se Hadža brani sa slobode uz kauciju od 20.000 evra. Odluka je doneta dva dana pošto je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv Olivera Ivanovića, Dragoljuba Delibašića, Aleksandra Lazovića, Ilije i Nebojše Vujačića, koji se terete za ratne i teške zločine.

Muhadžeri na Interpolovoj poternici

Na zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova, sudija Osnovnog suda u Uroševcu Sahit Krasnići izdao je međunarodni nalog za hapšenje Ljavrima Muhadžerija, koji se na bliskoistočnom ratištu bori na strani Islamske države Iraka i Sirije. Agencije javljaju da je Interpol potvrdio zahtev kosovskih vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari