SE: Srbija među zemaljama koje su smanjile stopu zatvorske populacije 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Srbija je jedna od zemalja u Evropi u kojoj je smanjena stopa zatvorske populacije, navodi se danas u studiji Saveta Evrope posvećenoj srednjoročnom uticaju korona virusa na zatvorsku populaciju.

U istraživanju koji je sproveo Univerzitet u Lozani za Savet Evrope, Srbija se pominje kao zemlja koja je za četiri odsto smanjila zatvorsku populaciju.

Jedan od faktora koji je doprineo smanjenju zatvorske populacije je taj što je 25 zatvorskih uprava pustilo zatvorenike kao preventivnu meru protiv korona virusa, navodi se u studiji.

U taj spisak se ubrajaju zatvori u sledećim zemalja – Albanija, Andora, Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Kipar, Danska, Francuska, Island, Irska, Italija, Lihtenštajn, Luksemburg, Monako, Norveška, Portugal, Srbija, Slovenija, Španija, Turska i Velika Britanija.

Te zemlje su od marta do septembra pustile ukupno 143.000 zatvorenika.

Istraživanje je pokazalo da je od 1. januara do 15. septembra prosečna stopa lišavanja slobode pala za 4,6 odsto – sa 121,4 na 115,8 zatvorenika na 100.000 stanovnika – i to u 35 zatvora koji su učestvovali u studiji.

Studija Godišnje kaznene statistike Saveta Evrope (SPACE) „Procena srednjoročnog uticaja Covid-19 na zatvorske populacije“ analizira trendove u evropskoj zatvorskoj populaciji tokom 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari