Sebastijan Kurc: Desno, desnije 1Foto: EPA-EFE/ FLORIAN WIESER

Kako su predizborne ankete i predviđale, Austrijska narodna partija (OVP) dobila je najviše glasova na izborima u nedelju, pa je njen lider, šef diplomatije Sebastijan Kurc, viđen za novog kancelara.

Kao najinteresantniji podatak u izbornoj večeri isticane su Kurcove godine – rođen je 1986 – pa se tako navodi kako će on biti najmlađi kancelar u istoriji Austrije i najmlađi „lider“ na svetu. Bečki list Kurir poredi pobednika-rekordera sa ranijim i aktuelnim mladim premijerima zaboravljajući, međutim, Mila Đukanovića koji je šef vlade postao sa 29 godina. Kurc ima šanse da dostigne političku dugovečnost Crnogorca.

Kurc se, naime, vrlo rano zarazio politikom: sa 17 godina učlanio se u JVP, omladinski ogranak OVP, i brzo napredovao. Biran je prvo za šefa JVP Beča, a onda, 2009, za predsednika JVP. Tada je dobio 99 odsto glasova, a kada je reizabran 2012. i svih 100 odsto. U međuvremenu je biran za poslanika u parlamentu Beča, pa za državnog sekretara u ministarstvu unutrašnjih poslova. Kormilo OVP preuzeo je ove godine. Zbog politike je napustio studije prava.

Posle izbora 2013. postao je ministar spoljnih poslova i, prirodno, njegova slava se širi van nacionalnih granica, pa tako i na naše prostore. A ovde je, bez sumnje, tajna Kurcove popularnosti upravo u njegovom prezimenu. Na Balkanu je postigao svoj najveći spoljnopolitički uspeh – zatvorio je takozvanu balkansku izbegličku rutu. Naravno, zahvaljujući podršci balkanskih liderčića, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji mu je preko Tvitera u nedelju poslao čak četiri čestitke. Zlobnici tvrde da „hvala“ nije stiglo.

Zatvaranje rute vodilo je glavnom uspehu, ovom nedeljnom. Konzervativnu OVP Kurc je odveo dalje udesno pretvorivši migrantsko pitanje u glavnu temu izborne kampanje. Pretio je i slanjem vojske na granicu s Italijom, da zatvori i taj migrantski pravac. Hajnc-Kristijan Štrahe, lider Slobodarske partije Austrije (FPO) zato je Kurca prozvao Kopierbub, iliti „dečko koji kopira“ (njegove ideje). To obojici neće smetati da, eventualno, naprave vladu zajedno. Možda će smetati nekima u EU koji FPO smatraju ekstremnom desnicom.

Kurc je u poslednjem TV nastupu pred izbore negirao da se bori za bogate ističući da je sin učiteljice i radnika i da i danas živi u 12. bečkom okrugu u kojem je i odrastao. U tamošnjem stanu društvo mu pravi Suzana Tir, zaposlena u ministarstvu finansija, s kojom je u vezi od školskih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari