U Sarajevu će danas, povodom 20. godišnjice početka opsade grada, na ulice biti postavljena 11.541 crvena prazna stolica, u znak sećanja na broj ubijenih građana glavnog grada Bosne i Hercegovine. Kako je za Betu rekao autor i režiser manifestacije „Sarajevska crvena linija“ Haris Pašović, glavni grad BiH će na taj način obeležiti godišnjicu.


– ‘Sarajevska crvena linija’ je kompleksan događaj koji počinje u sedam ujutru u centru Sarajeva, a saobraćaj će biti zaustavljen 28 sati – rekao je Pašović i dodao da će duž cele glavne ulice u dužini 800 metara biti postavljena vizuelna instalacija sastavljena od crvenih praznih stolica.

Među stolicama će biti postavljene i male stolice koje simbolizuju ubijenu decu Sarajeva. U izlozima, s jedne i druge strane ulice biće postavljena izložba plakata o događajima koji su se dešavali tokom opsade, kazao je Pašović. On je istakao da će centar Sarajeva biti pretvoren u svojevrsni muzej opsade, a biće održan i koncert. Izvođači će biti poznati operski pevači iz BiH.

– 11.541 osoba neće prisustvovati koncertu jer ih je sprečio snajperski metak ili detonacija granate – rekao je Pašović ističući da je ideju sa praznim stolicama, „koje simbolizuju prisustvo odsustva, imao jako dugo“.

Pašović je rekao da „smo dužni 11.541 ubijenom građaninu, ali i svetskoj istoriji i evropskoj civilizaciji da opomenemo na najveći zločin počinjen protiv jednog grada nakon 1945. godine“. Opsada Sarajeva trajala je 1.425 dana. Počela je kada je srpska vojska zauzela Međunarodni aerodrom u naselju Ilidža 5. aprila 1992. godine, a zvanično se završila 29. februara 1996. godine, tri meseca nakon što je potpisan Dejtonski sporazum.

Za to vreme na Sarajevo je prosečno padalo 329 granata dnevno. Artiljerija Jugoslovenske narodne armije (JNA), koju je kasnije koristila Vojska Republike Srpske, bila je postavljena na brdima oko Sarajeva. Procenjuje se da je oko 120 minobacača i 250 tenkova bilo stacionirano na tim brdima, kao i desetine snajpera, koji su danonoćno grad držali pod opsadom.

Sve zgrade bile su pogođene tenkovskim projektilima, granatama ili snajperskim hicima. Oko 35.000 zgrada je potpuno uništeno, uključujući bolnice, medijske kuće, kulturne i verske objekte, institucije vlasti, kasarne, mostove.

Razglednice u Beogradu

Beograd – Povodom obeležavanja 20 godina od početka opsade Sarajeva i rata u Bosni i Hercegovini, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava danas će u centru Beograda, ispred restorana „Ruski car“ deliti „razglednice iz opsade“. Kako se ističe u saopštenju ove organizacije, Sarajevo je od 1992. do 1995. bilo pod opsadom JNA, a kasnije Vojske Republike Srpske, a građani Sarajeva živeli su u stalnom strahu od granata, bez struje, gasa i vode.

Prvi dan u kom nije bilo mrtvih i ranjenih tokom opsade bio je 12. februar 1994. godine. Prema podacima sarajevskog Istraživačko dokumentacionog centra, tokom opsade je na grad ispaljeno 64.490 granata. U saopštenju se dodaje da se i 20 godina nakon opsade i dalje ćuti i veoma malo zna o onom što se dešavalo u Sarajevu od 1992. do 1995. M. D. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari