Sećanje na osnivače Fakulteta političkih nauka 1

Dvojici osnivača Fakuleta političkih nauka (FPN) u Beogradu, profesorima Radoslavu Ratkoviću i Najdanu Pašiću, danas su na fakultetu, koji je obeležio 48 godina rada, postavljene spomen ploče, koje su svečano otkrili njihovi potomci Ivan Ratković i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Spomen-ploče postavljene su u znak sećanja i ponosa na dvojicu velikana koji su 1968. godine imali hrabrosti i znanja da naprave FPN, koji za dve godine obeležava jubilej pola veka rada, rečeno je na svečanosti, kojoj su prisustvovali današnji i bivši profesori FPN, među njima i šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, studenti i članovi porodica dvojice profesora.

„Oci osnivači FPN, bavili su se političkom teorijom, ali i parksom, čime su spoznali značaj nauke kao krucijalnog ulaganja u razvoj i budućnosti, kao preduslova za društveno blagostanje i prosperitet“, rekao je Đurić. On se u ime porodice Najdana Pašića, sina Radomira i ćerke Jasne, zahvalio kolegama što su se na dostojan način odužili prvom i drugom dekanu FPN.

Značajno je da delo koje su oni započeli nastavimo danas, trudeći se da naše društvo oplemenimo znanjem, da ga naoružamo rešenjima koje akademska sredina kao što je FPN može da ponudi, dodao je.

Kako je podsetio profesor Milan Jovanović, profesor Najdan Pašić bio je drugi dekan FPN, osnivač sa vizijom da se u srpskom društvu realizuje projekat politikologije, izraziti levičar i antifašista, impozantne karijere novinara predsednika suda i naučnih instituta.

Dekan FPN Dragan Simić izjavio je novinarima da su dvojica osnivača fakulteta, koji je iz Visoke političke škole prerastao u člana Beogradskog univerziteta, postavili dobre temelje, da bi kroz decenije FPN izrastao u instituciju poštovanu u čitavom regionu.

Ponosni smo na naše velikane koji su ispoljili strateško mišljenje i pronašli momentum u teško vreme socijalizma, da se konstituiše jedan zapadni fakultet i samo odgovori potrebama društva, dodao je Simić.

Profesorima Ratkoviću i Pašiću dugujemo zahvalnost za osnivanje fakulteta koji je iznedrio 10.000 studenata, 1.000 magistara i 500 doktora nauka, poručeno je sa skupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari