Sećanje na užičkog donatora i humanitarca Momčila Moma Rakića 1Momčilo Rakić (desno) na otvaranju mosta 2007. godine/Foto: N. Kovačević

Momčilo Momo Rakić, poreklom Užičanin, poznat po donacijama svom rodnom gradu, preminuo je u 92. godini u Beogradu, gde je danas sahranjen.

Rakić je 2007. godine poklonio pet miliona dinara za izgadnju betonskog mosta, na mestu stare i oronule drvene ćuprije, koji povezuje centar grada i gradsku plažu.

U znak sećanja na njega i iskazujući zahvalnost Užičana na njegovoj humanosti, na tom mostu su danas položili cveće članovi Gradskog veća Ratko Trmčić i Slobodan Grbić.

Do završetka gradnje mosta, Rakić je želeo anononimnost jer, kako je tada objasnio, „nije od onih bi da se na takav način promovišu u javosti“.

Na  svečanom otvaranju je kazao da mu je „bila čast da se se oduži svom rodnom gradu“, u kome su mu, kako je rekao „živeli deda Milovan i otac Gavrilo, ugledni užički trgovci koji su aktivno učestvovali u izgradnji i modernizaciji tadašnjeg Užica i formiranju građanskog društva u njemu“.

„Bio bih srećan da se, posle ovog pojekta, nađe još Užičana koji će se, u skladu sa svojim mogućnostima, angažovati u izgradnji i drugih objekata neophodnih gradu. Nadam se da će ovu Rakića ćupriju koristiti generacijije Užičana“, rekao je u novembru 2007. godine i svedočio o tome da je detinjstvo proveo na oko dvesta metara od novog mosta.

Osim toga, donirao je novac za izradu skulpture Nikole Tesle ispred stare hidrocentrale Pod gradom, kao i za opremanje muzičkog kabineta u Užičkoj gimnaziji.

Sećanje na užičkog donatora i humanitarca Momčila Moma Rakića 2
Foto: Grad Užice

Rakić je bio ekonomista. Radio je u Ministarstvu za trgovinu NR Srbije i kombinatu „Boris Kidrič“ u Lukavcu, potom u beogradskom Jugoeksportu čiji predstavnik je bio u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj i Egiptu, a u penziju je otišao sa mesta zamenika generalnog direktora tog preduzeća.

Zalagao se za to da se proizvodi firmi iz užičkog regiona plasiraju na međunarodno tržište i da na taj način privreda regiona ostvaruje prihode.

Dobitinik je više priznanja, među kojima su Orden rada sa zlatnim vencem i Srebrna plaketa Grada Beograda, a 2016. godine i Povelje Užica, najvišeg  gradskog priznanja.

Rakića ćuprija

„Dugo sam sarađivao sa preduzećima iz užičkog kraja, tako da su mi poznati i privreda i ljudi, a održao sam i privatne veze sa gradom. Ovde su živeli moji roditelji, tako da se smatram Užičaninom, a ne Beograđaninom“, rekao je za Danas Rakić 2007. godine, poručujući da bi mu „bilo veoma drago da se novi most nazove Rakića ćuprija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari