Sećanje na Zlatiborce koji su učestvovali u Halijard misiji 1Foto: TO Zlatibor

Tabla sa infomacijama o Halijard misiji, operaciji spasavanja savezničkih pilota u Srbiji, tokom Drugog svetskog rata, otkrivena je danas ispred Kulturnog centra na Zlatiboru i podseća na Zlatiborce koji su učestvovali u toj misiji, poznatoj i kao Vazdušni most.

Informativna tabla, koju su otkrili Džon Kapelo, penzionisani potpukovnik američke avijacije i predsednik Fondacije Halijard, i Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, podseća na uspešnu operaciju u kojoj je, od juna 1944. do februara 1945. godine, spaseno oko 500 savezničkih pilota, čije avione su srušile nemačke jedinice u zapadnoj Srbiji i istočnoj Bosni.

Na poziv Jugoslovenske vojske u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Mihailovića, i Zlatiborci su, poput drugih, učestvovali u spasavanju oborenih avijatičara.

O njima su se binuli i bezbedno ih vodili do improvizovanog aerodroma u Pranjanima, kod Gornjeg Milanovca, odakle su, američkim avionima, piloti evakuisani do savezničkih baza u Italiji.

U Kulturnom centru je, tim povodom, priređena svečana akademija kojoj su prisustvovali predstavnici opštine Čajetina, Fondacije Halijard i potomci učesnika te akcije. Izveden je prigodan kulturno-umetnički program i dodeljena priznanja potomcima spasilaca pilota.

Osim na Zlatiboru, iste table postoje u zlatiborskim selima Šljivovica i Sirogojno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari