U organizaciji Jevrejske opštine Zrenjanin spuštanjem venaca sa Pešačkog mosta u Begej danas će biti obeleženo 73 godine od deportacije Jevreja u Drugom svetskom ratu. Na mestu sa kojeg su nacisti 18. avgusta 1941. godine deportovali dereglijama 1.250 zrenjaninskih Jevreja u logor „Topovske šupe“ i „Sajmite „ u Beogradu, biće održana molitva i program u znak sećanja.


– Početkom prošlog veka u Zrenjaninu je živeo veliki broj Jevreja. Svojim obrazovanjem, radom i uticajem doprinosili su razvoju grada. Odmah po početku Drugog svetskog rata, fašističke trupe su deportovale Jevreje u logore. Prema našim podacima, ostalo je samo 38 Jevreja, da bi nas danas bilo oko 130. Ovaj događaj se ne sme zaboraviti i nakon nedaća koje su nas zadesile u Srbiji svi treba da živimo kao jedan narod – smatra Ljiljana Popov, predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin.

Skup na Pešačkom mostu prema Žitnom trgu održava se u 17 časova, kada će biti spušteni venci u begek, a u 18 časova u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ biće održan komemorativni program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari