U organizaciji Vojvođanskog kluba i Zavičajnog kluba Mokrinčana u Novom Sadu, uz prigodno podsećanje na život, misli i delovanje Vase Stajića, juče je položeno cveće na njegov spomenik kod zgrade Banovine.

Pored organizatora, cveće su na spomenik Vasi Stajiću položili i potpredsednici Skupštine Vojvodine, Ana Tomanova Makanova i Dušan Jakovljev, predstavnici IV Vojvođanske konvencije, Vojvođanskog kulturnog kluba „Vasa Stajić“, Građanskog fonda „Panonija“, Vojvođanskog građanskog centra, Pokrajinskog odbora saveza antifašista Vojvodine, Udruženja antifašista Novog Sada, kao i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanske partije.

Okupljenima su se u ime organizatora obratile dr Branislava Kostić, predsednica Vojvođanskog kluba, i gospođa Biljana Janić, predstavnica Zavičajnog kluba Mokrinčana u Novom Sadu.

Jučerašnjem obeležavanju dana rođenja i smrti Vase Stajića odazvao se do sada najveći broj građana, među kojima je bilo i puno mladih.

Stoga je dr Branislava Kostić posebno pozdravila i brojne mlade sugrađane, govoreći o Vasi Stajiću kao „simbolu nepokorenog intelektualca, koji se iskreno i do kraja zalagao za svoja humanistička uverenja“.

– Život gospodina Stajića je sam po sebi putokaz ka stalnom preispitivanju, ali i dokaz posvećene upornosti za poštovanje osnovnih humanih, etičkih i političkih principa, koji se ne smeju napuštati. Kao i naše generacije, država u kojoj je živeo menjala je granice, vlasti i nazive, tako da je gospodin Stajić živeo u Austrougarskoj monarhiji, Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca, Kraljevini Jugoslaviji, kratko i u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji, a umro je u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji. I u svim tim državama su ga znali kao čoveka doslednog svojim humanim, odmerenim i nepokolebljivim stavovima, tako da ga nijedna vlast nije volela. Kao što je bio jasan u otporu prema fašizmu, Vasa Stajić je svaku vlast odmeravao u odnosu na ono što oduzima i ono što daje običnom čoveku, ali i zajednici. Ceo njegov život je bio borba i otpor, rekla je, između ostalog, predsednica Vojvođanskog kluba, istakavši da su „Vojvodini ideje Vase Stajića potrebnije nego ikad, iz mnogo razloga, ali između ostalog, i zato da svi oni koji grade njenu budućnost ne skrenu sa pravog puta. Sa puta dobrobiti svih građana multietničke i multikonfesionalne, evropske Vojvodine“.

Osnovan Vojvođanski kulturni klub

Nakon polaganja cveća na spomenik Vasi Stajiću, Inicijativni odbor za osnivanje Vojvođanskog kulturnog kluba koji nosi njegovo ime održao je osnivačku skupštinu na kojoj je usvojen program ove nevladine organizacije, a za prvu predsednicu kluba je izabrana Vera Šoti. Inicijativu za Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ su, pored nje, pokrenuli Zagorka Radović, Duško Radosavljević i Đorđe Subotić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari