Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, predstavnici Opštine Bijelo Polje, boračkih organizacija i političkih partija u tom gradu položili su cvijeće na spomenik palim borcima na gradskom trgu. Tom prilikom predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić je podsjetio da na dan velikog jubileja – sedam decenija pobjede nad fašizmom, stojimo rame uz rame sa svim snagama demokratije i slobodnog i prosperitetnog svijeta, jednako gordo kao i predstavnici najjačih država među saveznicima u Drugom svjetskom ratu.


– Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope proslavljamo u znaku svakodnevnih stremljenja ka očuvanju demokratskog društva jednakosti, socijalne pravde, uravnoteženih preduslova i šansi za prosperitetan život svakog pojedinca i porodice, kazao je Žurić, naglasivši da se antifašističko opredjeljenje ujedinjene Evrope izražava u drugim oblicima i danas, sistemski preko evropskih standarda, koji utvrđuju vladavinu prava i zaštitu ugroženih pojedinaca i manjina. „Ovaj jubilej predstavlja priliku i obavezu, da se odavanjem počasti stradalima, istakne opredjeljenje i orijentacija za očuvanje svih tekovina ostvarenih tom veličanstvenom borbom i pobjedom. Iako je za nas u Crnoj Gori i Bijelom Polju, posljednjih pola vijeka 9. maj nesporno bio Dan pobjede, jer je tog dana 1945. godine određena naša sudbina za naredne vjekove, uvijek smo bili svjesni da čak i dobijenim ratom ne završavaju sve njegove bitke. Upravo zbog te svijesti smo, u ne tako davnoj prošlosti dobili najvažniju od svih bitaka crnogorskog savremenog doba. Prvi put u svojoj istoriji Crna Gora je pobijedila time što je odbila da učestvuje u nekom ratu. Za mnoge Evropljane je 9. maj dan kada je začeta ideja o novoj ujedinjenoj Evropi, ideja koja je trasirala budućnost Evrope u posljednjih pola vijeka a i u mnogim narednim“, kazao je Žurić.

Umjetnički program

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evropa, nakon polaganja cvijeća na spomenik palim borcima, održan je prigodan kulturno umjetnički program u kom je nastupila operska pjevačica, Bjelopoljka Olivera Tičević, uz pratnju hora Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Bijelog Polja, pod dirigentskom palicom profesorice Jelene Đaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari