Najmanje troje ljudi je ubijeno, a jedanaestoro ranjeno u jučerašnjim sukobima u jednom pograničnom gradu u Mjanmaru nakon što su prebrojani glasovi sa istorijskih parlamentarnih izbora koje je osudio ceo svet, navodi Dejli telegraf. Strane agencije su prenele ocene komentatora i najviših zvaničnika iz SAD, Velike Britanije i EU da izbori nisu bili „ni slobodni, ni pošteni“.

S druge strane, mjanmarska televizija je o izborima javila tek četiri sata po zatvaranju birališta i ocenila da su birači „glasali slobodno i srećno“. Uz to je emitovan snimak na kojem se vidi kako glasa vođa vojne hunte Tan Šve.

Zasad nije izvesno kada će biti poznati zvanični rezultati izbora, a pojavile su se i vesti o sukobima na jugoistoku zemlje i hapšenju novinara kojima je, inače, bilo zabranjeno, kao i međunarodnim posmatračima, da prate izbore.

Troje civila je ubijeno kada su pobunjenici tokom sukoba s vojskom granatirali grad Mjavadi na granici s Tajlandom. Više od 7.000 stanovnika Mjanmara je zbog nereda pobeglo preko reke koja označava granicu s tajlandskim gradom Mae Šot na suprotnoj obali. Portparol tajlandske vojske rekao je da je najmanje jedna raketa pogodila grad u kojima su izbili neredi.

Prema rečima dopisnika, ovaj talas nasilja bio je potpuno suprotan izbornoj atmosferi od prethodnog dana. Izborna utakmica, prva u proteklih 20 godina u državi koju predvodi vojna hunta, prošla je mirno, dok je izlaznost bila veoma niska, što ukazuje na činjenicu da među glasačima preovladava osećanje da je izborni rezultat bio unapred određen, ocenjuju analitičari.

Prvi rezultati izborne utakmice ukazali su na uspeh prorežimskih partija – Stranke solidarnosti i razvoja unije (USDP) i Partije nacionalnog ujedinjenja (NUP), iako nadležni tek treba da objave koliko je od ukupno 29 miliona građana s pravom glasa izašlo na birališta. Nacionalnoj ligi za demokratiju (NLD), partiji opozicione liderke u pritvoru Aung San Su Ći, bilo je zabranjeno da učestvuje u izbornoj utakmici. SAD, EU, Australija, Japan zatražili su da se iz pritvora odmah puste svi politički zatvorenici, prvenstveno Aung San Su Ći.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari