U najvećoj sremskoj opštini izdvajaju značajna sredstva za socijalno najugroženije porodice, a direktor Centra za socijalni rad „Sava“ Snežana Stanisavljević kaže da se pomoć korisnicima pruža zahvaljujući sredstvima republike, pokrajine, lokalne samouprave i brojnim donacijama.
– Pomoć od Republike, koja je u minuloj godini iznosila 164,5 miliona dinara, stiže blagovremeno i redovno se isplaćuje korisnicima.

U najvećoj sremskoj opštini izdvajaju značajna sredstva za socijalno najugroženije porodice, a direktor Centra za socijalni rad „Sava“ Snežana Stanisavljević kaže da se pomoć korisnicima pruža zahvaljujući sredstvima republike, pokrajine, lokalne samouprave i brojnim donacijama.
– Pomoć od Republike, koja je u minuloj godini iznosila 164,5 miliona dinara, stiže blagovremeno i redovno se isplaćuje korisnicima. Ovo je veliki pomak u odnosu na 2000. godinu kada su socijalna davanja kasnila i po dve godine, kazala je Stanisavljević, naglasivši da se i kvalitet socijalnih usluga u sremskomitrovačkoj opštini unapređuje. Prema njenim rečima, korisnicima socijalne pomoći jeste teško, ali nizom projekata zaposleni u ovoj ustanovi čine sve da im olakšaju nedaće. U ovoj godini, tvrdi ona, akcenat će biti na zapošljavanju korisnika i njihovom osposobljavanju za samostalan život.

Pomažu i Opština i Republika

Pomoć socijalno ugroženima u Sremskoj Mitrovici u prošloj godini samo iz opštinskog budžeta iznosila je 460 hiljada dinara, a isto toliko novca odvojeno je i za rad Narodne kuhinje, dok je za dotacije udruženjima građana iz oblasti socijalne zaštite izdvojeno 4,3 miliona dinara.

Iz republičkog budžeta lane je za smeštaj 140 korisnika u ustanove socijalne zaštite ili u drugu porodicu izdvojeno 31 milion dinara, dok je 517 korisnika dodatka za pomoć i negu drugog lica dobilo ukupno 65 miliona dinara. Pravo na materijalno obezbeđenje u ovoj opštini ostvaruje 1.200 porodica, a za te namene je izdvojeno pedeset miliona dinara.

Nataša Kopčić, načelnik Opštinske uprave za socijalnu zaštitu naglašava da je briga o socijalno ranjivim kategorijama društva obaveza odgovorne lokalne samouprave u tranzicionim vremenima.
– U prethodnih nekoliko godina uspeli smo u značajnoj meri da uvećamo sredstva koja se izdvajaju iz opštinskog budžeta za socijalnu zaštitu, a broj korisnika je ostao isti. Proteklu godinu smo završili kao prva opština koja je realizovala projekat „Kuća na pola puta“, a ove godine ćemo početi da gradimo Dom za stare i Dnevni centar za stare – rekla je Nataša Kopčić, naglasivši da će se i ubuduće velika pažnja posvećivati deci bez roditeljskog staranja, samohranim roditeljima, osobama sa posebnim potrebama, ali i staračkim domaćinstvima.
Među sedam hiljada porodica koji su korisnici socijalne pomoći u sremskomitrovačkoj opštini nalazi se i šestočlana porodica Živanovići iz Laćarka, koja već 17 godina koristi usluge Centra za socijalni rad. Otac porodice Milan, kao i njegova supruga Vesna su duže vremena nezaposlena lica, bez ikakvih prihoda. Materijalna podrška koju po raznim osnovama u visini od 16.000 dinara dobijaju od Centra za socijalni rad „Sava“ mnogo im znači. Prema rečima Vesne Živanović bez ove pomoći ne bi mogla da prehrani i iškoluje svoju decu.
– U poslednjih nekoliko godina novac stiže na vreme svakog meseca. Da nam nije tih para ne znam kako bismo se hranili i kako bi naša deca uopšte išla u školu. Teško je progurati mesec i skrpiti kraj s krajem, ali je isto tako važno da imaš bar neki dinar na koji sigurno možeš da računaš, navodi Vesna Živanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari