Odgovorni projektant u Javnom urbanističkom preduzeću Pirot Andreja Mančić i rukovodilac tima za izradu urbanističko-arhitektonske studije Sedam ideja za uređenje Keja, u ovoj studiji predlažio je nova rešenja za uređenje pirotskog gradskog šetališta, od Golemog mosta do Kompenzacionog bazena, odnosno Gradskog kupališta.

Odgovorni projektant u Javnom urbanističkom preduzeću Pirot Andreja Mančić i rukovodilac tima za izradu urbanističko-arhitektonske studije Sedam ideja za uređenje Keja, u ovoj studiji predlažio je nova rešenja za uređenje pirotskog gradskog šetališta, od Golemog mosta do Kompenzacionog bazena, odnosno Gradskog kupališta.
– Studija je gotova i nedavno je prezentovana lokalnoj samoupravi koja je već izdala nalog da se krene sa izradom projektne dokumentacje za određene ideje – kaže Mančić.
Prema rečima Mančića, prva ideja pod nazivom Drvored najboljih učenika predviđa sadnju drveća oko kompenzacionog bazena.
– Učenik bi to drvo sam zasadio i bila bi postavljena pločica sa njegovim imenom, datumom i opisom kako je to drvo on zaslužio. Na početku tog drvoreda je projektovana „kapija znanja“. Sastavni deo te kapije biće dva reljefa koji predstavljaju muze znanja sa knjigama u rukama – kaže Mančić.
Druga ideja predviđa izgradnju sportskog mosta, uzvodno od postojećeg železničkog mosta. Treća rešenje odnosi se na izgradnju kafe poslastičarnice Nišava. Objekat je projektovan na savremen način, kombinovanjem prirodnih materijala i staklenih površina.
Četvrta ideja podrazumeva novi izgled postojećeg železničkog mosta koji bi bio ofarban u žive boje. Peta ideja se zove Polje slova ili Učionice na otvorenom.
– Centralni deo je projektovan tako da se koristi kao učionice na otvorenom, a glavni akcenti u prostoru bi se postigli namenskim mobilijarom (klupe, zelenilo i korpe) ili slovima različitih veličina i boja, a slova bi bila izrađena najverovatnije od plastike. Naravno, ceo taj prostor bi bio oplemenjen i zelenim površinama, klupama i drvoredom – kaže on.
– Šesta ideja na koju smo posebno ponosni je postavljanje Skulpture zaljubljenog para na sredini sadašnjeg Pešačkog mosta ili Mosta ljubavi. Ideja je da to bude bronzana skulptura. Na prilazima mosta s obe strane postavili bismo kapije sa natpisom Ljubavni most svim parovima koji su šetali Kejom. Budući da je ova skulptura blago nagnuta preko ograde, planiramo da sa donje strane konstrukcije mosta postavimo svetlosni top koj bi bacao snop svetlosti visoko u nebo i koji bi bio vidljiv gotovo iz celog grada. Time bismo na ovom prostoru stvorili jedan novi vizuelni reper – kaže Mančić.
I poslednja, sedma ideja ima za cilj potpuno novi izgled Golemog mosta. Tom idejom predviđeno je da se najpre zameni sadašnja spoljna ograda mosta, odnosno da se „sakrije“ unutrašnja ograda između pešačkog dela mosta i kolovoza.
– Projektom predviđamo da na sredini mosta s obe strane uradimo polukružne terase sa kojih bi svako ko poželi nesmetano mogao da posmatra Kej i Nišavu. U perspektivi je postavljanje durbina koji bi bio usmeren ka Mostu ljubavi. Cela konstrukcija nove ograde zasniva se na iskustvima stare srpske građanske arhitekture s početka 20. veka, odnosno želimo da novim izgledom mosta još više arhitektonski povežemo stari deo grada Tijabaru sa novim delom Pazarom. Sve smo to prezentovali lokalnoj samoupravi i iskreno se nadam da će taj projekat biti realizovan, tim pre što se već godinama uređuje drvored i staze na Keju koji će biti i osvetljeni – kaže Mančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari