Predsednik opštine Pirot Vladan Vasićsa direktorima sedam lokalnih medija u Pirotu potpisao je ugovore o finasiranju informativnih programa iz budžeta opštine.

Ove godine će sedam pirotskih medija, od kojih su svi sem Radio Pirota privatni, ukupno dobiti 14,6 miliona dinara.

Najviše para iz opštinske kase dobiće privatna regionalna TV Pirot – 3, 7 miliona dinara, privatna TV „Pi Kanal’’- tri miliona, a Javno preduzeće Radio Pirot koje čeka privatizaciju za pola godine dobiće 3, 5 miliona dinara. Nedeljnik „Sloboda’’ dobiće 1, 6 miliona dinara, RTV „Tanuki’’ i „Pirotske novine’’ po milion dinara, dok će radio „Sport plus’’ dobiti 800.000 dinara.

Opština Pirot je privatne medije počela da pomaže 2004. godine još dok je bila osnivačInformativnog javnog preduzeća „Sloboda’’ koje je u svom sastavu imalo list „Sloboda’’, Radio Pirot i TV Pirot.

Vasićje naglasio da ljudi imaju pravo da budu informisani o događajima u svojoj sredini i da je novac izdvojen za medije kako bi oni mogli lakše da prate događaje važne za građane.

– Izdvajali smo novac za medije da bi oni lakše mogli da prate događaje važne za građane. Mislili smo da će njihovom privatizacijom smanjiti i udeo opšine u njihovom finansiranju. Međutim, praksa je pokazala da su oni, iako privatizovani, i dalje upućeni na opštinsku kasu. Čak se broj lokalnih medija i povećao – kaže Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari