Mnogobrojni, ali neiskorišćeni mineralni izvori u okolini Bijelog Polja stvorili su u tom gradu tradiciju da se u mnogim kućama svakodnevno pije lekovita voda, a sve je češće i zanimanje – prodavac kisele vode. Bjelopoljca Vukića Damjanovića lako je pronaći. U pretponoćnim satima već nekoliko godina sedi pokraj izvora i puni plastične boce.

Mnogobrojni, ali neiskorišćeni mineralni izvori u okolini Bijelog Polja stvorili su u tom gradu tradiciju da se u mnogim kućama svakodnevno pije lekovita voda, a sve je češće i zanimanje – prodavac kisele vode. Bjelopoljca Vukića Damjanovića lako je pronaći. U pretponoćnim satima već nekoliko godina sedi pokraj izvora i puni plastične boce. On je prodavac kisele ili „kišjele“ vode, koju u Bijelom Polju zovu i „domaća“, kako bi se razlikovala od fabrički punjene.
On i još dvojica njegovih kolega tom vodom snabdevaju nekoliko stotina Bjelopoljaca koji plaćaju da na kućnom pragu svakog jutra dobiju omiljeni napitak. Za Vukića Damjanovića, bivšeg radnika bivšeg Vunarskog kombinata, voda nije samo izvor života, već i prihoda. Čekajući da mu se gajbe koje raznosi napune on po nekoliko sati provede pokraj tog žubora. Jedna se boca, kaže, napuni za dva minuta.
„Ova voda sadrži dosta minerala, po nekim podacima oko 43, kaže Damjanović, precizirajući i neka lekovita svojstva. A u mestu koje se zove Kisjele vode živi ugledni bjelopoljski lekar Milija Pavićević. Koristi lekovite mineralne vode i žali što šira zajednica nema veću korist od njih. „Još pre četrdesetak godina istraživani su ovi izvori, a tada je utvrđeno da spadaju među najkvalitetnije u Evropi, rame uz rame sa onima iz Karlovih Vara u Češkoj i iz Višija u Francuskoj, kaže dr Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari