Sedmi dan studentske blokade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu 1Foto: Miloš Rakić

Studenti neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) su započeli sedmi dan blokade zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu (UNS) sa zahtevom da bude izmenjen pravilnik o izborima za Studentski parlament.

Uprkos najavama da bi, u skladu sa nezvaničnim informacijama koje su dobili, moglo doći do akcije njihovog izbacivanja iz zgrade, aktivistkinja STAV-a Mila Pajić za Betu je danas potvrdila da je noć prošla mirno i da je trenutno nepromenjena situacija, ali da su oni u pripravnosti.

Studenti koji od nedelje uveče blokiraju rad Rektorata Novosadskog univerziteta izjavili su juče da su dobili pouzdane informacije da rektor Dejan Madić „pripema scenario“ njihovog izbacivanja iz te zgrade.

Kako su objavili, na vanrednom kolegijumu dekana fakulteta Novosadskog univerziteta, bilo je reči o tome da će policija izbaciti studente koji blokiraju zgradu ili će to učiniti „novo obezbeđenje, odnosno SNS batinaši“, kao i da će biti podnete krivične prijave protiv njih.

Kako se uverio novinar Bete, na fasadi Rektorata okačena su dva velika transparenta sa porukama: „Madić SNS rektor“ i „Ivana Macak, spavaš li mirno?“.

Pajić je dodala i da studenti i dalje očekuju početak pregovora sa predsednicom Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivanom Macak, uz prisustvo rektora UNS Dejana Madića.

„Očekujemo rektora da dođe jer će u suprotnom biti naneta velika šteta jer Rektorat ne može da obavlja redovne poslove. Ako se ne pojavi sa Ivanom Macak, nema tog dogovora o kojem smo pričali i blokada će i dalje da traje“, precizirala je ona.

Studenti su za večeras u 18 časova najavili otvaranje izložbe mimova o studentskim predstvnicima, koja će biti održana na platou ispred zgrade Rektorata i pozvali su sve zainteresovane da je posete.

Studenti iz organizacije STAV blokiraju zgradu Rektorata u Novom Sadu, a nadležni i dalje ne odgovaraju na njihove zahteve da se obezbedi izmena pravilnika o izborima za Studentski parlament, kako lista Saveza studenata Filozofskog fakulteta ne bi imala monopol, kao što je do sada bio slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari