Organizacija za medije jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je zabrinutost je zbog nedavnih pretnji smrću hrvatskom novinaru Dragu Hedlu, koji se angažovao na istraživanju ratnih zločina protiv civila u Osijeku 1991.
Drago Hedl, urednik hrvatskog nedeljnika Feral Tribjun primio je 12.

Organizacija za medije jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je zabrinutost je zbog nedavnih pretnji smrću hrvatskom novinaru Dragu Hedlu, koji se angažovao na istraživanju ratnih zločina protiv civila u Osijeku 1991.
Drago Hedl, urednik hrvatskog nedeljnika Feral Tribjun primio je 12. februara ove godine na kućnu adresu pismo u kome mu je prećeno smrću. Hedl se aktivno bavio istaživanjem zločina koji su počinjeni protiv civila u Osijeku 1991. Još nekoliko pojedinaca, umešanih u suđenje za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u Osijeku, dobilo je isto pismo u kome im je zaprećeno smrću.

Glavaš odbio članstvo u Odboru za ljudska prava

Zagreb – Saborski poslanik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje Branimir Glavaš odbio je juče kandidaturu za članstvo u parlamentarnom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Glavaš je o svojoj odluci pismeno obavestio saborski odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, ali nije naveo razloge zbog kojih je to učinio.

„Obaveštavam Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove da poslanik Branimir Glavaš ne prihvata predloge navedenog Odbora u vezi s njegovom kandidaturom u radna tela Sabora,“ navodi se u dopisu. „Dakle, imenovani zastupnik odbija i kandidaturu u Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koju je naslovni odbor jednoglasno utvrdio na jučerašnjoj sednici“, stoji dalje u obaveštenju koje je Glavaš poslao predsednku Sabora.

U pismu je izneto upozorenje i crtež lobanje. SEEMO je duboko zabrinut zbog tog događaja, naročito zato što je Hedlu do sada već nekoliko puta prećeno smrću. „Istraživačko novinarstvo je veoma važna spona demokratskih društava i zbog toga treba da dobije punu podršku države. Tražimo od vlasti da ove pretnje shvate ozbiljno i učine sve što je u njihovoj moći da razreše slučaj i zaštite Hedla“, rekao je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.
Ta organizacija je, takođe, istakla da takve pretnje ne ugrožavaju samo živote pojedinačnih novinara, već su i udar na pravo javnosti da bude informisana i uopšte na principe slobodnog izražavanja. Nijedno demokratsko društvo ne treba da prihvati pretnje koje novinarima nameću samocenzuru i ugrožavaju im život, saopštio je SEEMO. SEEMO će nastaviti da prati situaciju i traži od hrvatskih vlasti da što pre istraže slučaj i obezbede Hedlu odgovarajuću zaštitu, saopštila je ta organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari